В адміністрації Байдена тривають дебати щодо дозволу Україні бити американською зброєю по росії – NYT

Читать на русском
В адміністрації Байдена під керівництвом Держдепартаменту розпочалися дебати щодо послаблення заборони для України на удари американською зброєю по території росії.
Reuters

В адміністрації президента США Джо Байдена під керівництвом Держдепартаменту почалися енергійні дебати з приводу послаблення заборони для України завдавати ударів американською зброєю по території росії.

Про це пише The New York Times.

Удари України у відповідь по рф: Зеленський назвав дві причини коливань ЗаходуПрезидент Володимир Зеленський висловив думку, чому захід повинен відкинути побоювання і дозволити Україні завдавати ударів по рф у відповідь.

Видання зазначає, що від часу перших американських постачань зброї в Україну президент Байден жодного разу не послабив цю заборону, щоб «уникнути Третьої світової війни».

Але консенсус навколо цієї політики слабшає. Після «протвережуючої» поїздки до Києва держсекретар Ентоні Блінкен закликає президента зняти обмеження на використання Україною американської зброї.

Пропозиція, висунута Блінкеном, все ще перебуває на стадії формування, і неясно, скільки людей із найближчого оточення Байдена її підтримали. За словами чиновників, самому Байдену пропозицію ще не представляли.

За словами чиновників, позиція Блінкена щодо використання американської зброї Україною змінилася, оскільки росіяни розпочали наступи на півночі Харківської області. Росія розмістила зброю прямо через кордон із північним сходом України, знаючи, що у відповідь ЗСУ зможуть використовувати лише неамериканські дрони та інше озброєння.

NYT зазначає, що на США зараз посилюється тиск з метою допомогти Україні атакувати російські військові об'єкти, навіть якщо Вашингтон хоче зберегти заборону на удари по нафтопереробних заводах та іншій інфраструктурі.

Нагадаємо, держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту до Києва заявив, що Україна має сама вирішити, чи варто завдавати ударів по території росії з використанням американської зброї. Напередодні, виступаючи у Конгресі, він повторив цю позицію.

Спікер Палати представників Майк Джонсон теж вважає, що Штати все ж таки мають дозволити українському уряду вести війну з росією так, як він вважає за потрібне.

Голова Пентагону Ллойд Остін після засідання «Рамштайну» сказав, що українські військові повинні використовувати американську зброю виключно на своїй території. Тим часом, група конгресменів від обох партій підписала звернення до нього із закликом зняти цю заборону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: