Іран обіцяє «не ескалаційну» відповідь Ізраїлю за атаку на своє консульство у Сирії

Читать на русском
Іран дав зрозуміти США, що відповість Ізраїлю на атаку проти консульства в Сирії таким чином, аби уникнути серйозної ескалації.
Фото: Fotolia / Borna_Mir

Іран дав зрозуміти США, що відповість на атаку Ізраїлю на його сирійське посольство таким чином, щоб уникнути серйозної ескалації, і що він не буде діяти поспішно.

Про це пише The Times of Israel.

Зазначається, що послання Ірану Вашингтону передав міністр закордонних справ Хосейн Амірабдоллахіан під час візиту в неділю до Оману, який часто виступає посередником між Тегераном і Вашингтоном.

Джерело, знайоме з американською розвідкою, не знало про повідомлення, передане через Оман. Але, за його словами, Іран «дуже чітко дав зрозуміти», що його відповідь на напад на посольство в Дамаску буде «контрольованою» і «не ескалаційною», і що він планує «використовувати регіональних маріонеток для здійснення низки нападів на Ізраїль».

У той же час, як повідомив керівник пресслужби Держдепартаменту Меттью Міллер під час брифінгу 11 квітня, держсекретар США Ентоні Блінкен у телефонних розмовах з міністрами закордонних справ Китаю, Туреччини та Саудівської Аравії закликав їх переконати Іран у необхідності утриматися від ескалації конфлікту на Близькому Сході.

Він підкреслив, що загострення обстановки в регіоні через можливу відповідь Ірану на удар по його консульству в Дамаску «не відповідає нічиїм інтересам», і додав, що для врегулювання цієї проблеми Вашингтон взаємодіє дипломатичними каналами та з європейськими партнерами.

Нагадаємо, 1 квітня стало відомо, що Ізраїль вдарив по консульству Ірану у Сирії. Внаслідок цього загинув високопоставлений генерал.

Після цього ЗМІ повідомили, що Іран може атакувати Ізраїль «протягом 48 годин».

На тлі повідомлень про можливий напад Ірану прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв «рівноцінну відповідь».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: