САП у липні скерує до суду справу про збитки «Енергоатому»

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав частково прохання сторони обвинувачення про пришвидшення процедури скерування справи до суду.
фото: Facebook

Спеціалізована антикорупційна прокуратура після 19 липня скерує до суду справу за підозрою генерального директора відокремленого підрозділу «Атомпроектінжиніринг» державного підприємства НАЕК «Енергоатом» Миколи Божка та інших у завданні 100 млн грн збитків НАЕК «Енергоатом» на будівництві Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

До такої дати рішенням Вищого антикорупційного суду від 28 березня сторону захисту обмежено в строках на ознайомлення з матеріалами слідства, повідомляє «Слово і діло».

«Задовольнити клопотання частково. Встановити стороні захисту, а саме: (підозрюваним та захисниками – ред.), а також підозрюваними захисникам, у випадку надання ними стороні обвинувачення документів, передбачених ч. 1 ст. 50 КПК України, представнику потерпілого АТ «НАЕК «Енергоатом», а також іншим залученим представникам потерпілого, у випадку надання ними стороні обвинувачення документів, передбачених ч. 3 ст. 58 КПК України, строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні до 19 липня 2024 року, після спливу якого сторона захисту та потерпілий будуть вважатись такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження», – йдеться в рішенні.

Як відомо, антикорупційний суд застосував до Божка запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 7 млн грн. На нього також поклали наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися з Київської області без дозволу; повідомляти про зміну місця свого проживання; утримуватись від спілкування з низкою осіб щодо обставин, викладених у повідомленні про підозру; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру генеральному директору відокремленого підрозділу «Атомпроектінжиніринг» НАЕК «Енергоатом» Миколі Божку та ще чотирьом фігурантам справи. За даними слідства, у грудні 2020 року між ВП «Атомпроектінжиніринг» та заздалегідь визначеною приватною компанією в обхід відкритих торгів укладено договір на завершення будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

З метою заволодіння коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» додатковими угодами ціну договору підозрювані збільшили втричі – з 421 млн грн до 1,497 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю. Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП «НАЕК «Енергоатом» набагато дорожче. У результаті цих дій ДП НАЕК «Енергоатом» переплатило майже 100 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: