ВАКС дозволив заочне розслідування стосовно ексмера Одеси

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання детектива НАБУ про надання дозволу на заочне розслідування стосовно колишнього Одеського міського голови.
Олексій Костусєвфото: Facebook

Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на заочне розслідування стосовно колишнього міського голови Одеси Олексія Костусєва. НАБУ і САП підозрюють його у причетності до справи про заволодіння бізнесменами Борисом Кауфманом і Алексом Боруховичем (Олександр Грановський) комунальним аеропортом «Одеса».

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«22 лютого 2024 року слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детектива НАБУ, погоджене прокурором САП, про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього мера м. Одеси – одного з підозрюваних у справі щодо незаконного заволодіння майновим комплексом стратегічного об'єкту - КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності. Це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті», – інформує орган.

В органі не називають прізвище підозрюваного, проте раніше саме Костусєва оголосили в розшук у цій справі.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру бізнесменам Борису Кауфману і Алексу Боруховичу, а також колишньому міському голові Одесі Олексію Костусєву та його ексзаступнику. За даними слідства, у 2011 році група осіб, до якої входили колишній Одеський міський голова, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та два бізнесмена, розробили та реалізували злочинну схему, в результаті якої майновий комплекс стратегічного об'єкту – міжнародного аеропорту перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та так званих приватних інвесторів.

В результаті подальших дій учасників схеми місто повністю втратило будь-який контроль над вказаним об'єктом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Натомість, особи які отримали контроль над аеропортом роками привласнювали дохід від його діяльності. Для унеможливлення повернення аеропорту у власність міста усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який не погашали взагалі.

В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: