ВАКС заарештував бізнесмена Тищенка у справі екснардепа Пашинського

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав клопотання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу до підозрюваного.

Вищий антикорупційний суд узяв під варту бізнесмена Сергія Тищенка до 11 квітня з альтернативою 363 млн грн застави. НАБУ і САП підозрюють його у співорганізації разом з колишнім народним депутатом Сергієм Пашинським у заволодінні нафтопродуктами олігарха Сергія Курченка.

Таке рішення 13 лютого ухвалила суддя ВАКС Лариса Задорожна, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Сергія Тищенка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, тобто до 11 квітня 2024 року включно. Взяти підозрюваного під варту в залі суду», – оголосила суддя.

Одночасно Тищенку визначили альтернативний запобіжний захід у вигляді 363,36 млн грн застави. У разі внесення коштів він вийде з-під варти під низку обов'язків, зокрема: прибувати за кожним викликом та вимогою; не відлучатися з Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, свідками у кримінальному провадженні та іншими особами з приводу повідомленої йому підозри; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Прокурор САП Олександра Снєгірьов розповів, що, за версією слідства, група компаній «СЕПЕК» Сергія Курченка здійснювала ввезення в Україну нафтопродуктів за схемою обірваного транзиту. Тобто, юридично паливо ввозилося за межі України, але реалізовувалися тут. Нафтопродукти зберігалися на Одеському НПЗ, в цистернах в Одесі, Херсонській нафтоперевалці і на нафтобазі в Василькові Київської області.

На думку органів правопорядку, у Тищенка виник умисел на заволодіння цими нафтопродуктами Курченка, для чого він вступив у змову з Пашинським та уподальшому з іншими особами. За первинним планом продаж речових доказів можна було здійснити у випадку псування продуктів. У реєстрі обирається торгівельне підприємство, яка і здійснює продаж цих речдоків. Після продажу кошти перераховуються на депозит банку органу досудового розслідування.

Цей порядок хотіли змінити, щоб передати ці нафтопродукти не торгівельним підприємствам, а державним компаніям. Пашинський своїми розпорядженнями як виконувача повноважень глави Адміністрації президента призначив до АП Олену Тищенко, колишньої дружини бізнесмена Сергія Тищенка. Дружина підозрюваного розробила новий проєкт, який і передбачав передачу речдоків до держпідприємства. Його було підтримано Кабінетом міністрів, але через порушення регламентних норм ініціативу треба було доопрацювати.

На той час одним із заступників міністра юстиції було висловлено зауваження до проєкту, зокрема, щодо обрання держпідприємств для зберігання речдоків, які обирали самовільно. Пашинський нібито здійснив тиск на міністра юстиції Павла Петренка для того, щоб цей проєкт був переданий без урахування цих зауважень.

Цей проєкт був поданий на підпис прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, але той його не підписав. Але Тищенко та Пашинський продовжили діяльність щодо заволодіння цими нафтопродуктами і реалізували цю схему. Вони підібрали державне підприємство «Укртранснафтопродукт» як зберігача цих речдоків, а передачу нафтопродуктів мав забезпечити саме Пашинський. На допиті Віталій Сакал, який тоді очолював Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ, розповідав, що на зустрічі з Пашинським йому було представлено Тищенка як представника держпіприємства «Укртранснафтопродукт», в яке передадуть на зберігання ці нафтопродукти.

Надалі справу щодо цих нафтопродуктів передали для розслідування слідчому управлінню Національної поліції в Одеській області. Після чого за клопотанням органу судом дозволено передачу цього палива ДП «Укртранснафтопродукт». На той момент керівника ДП Володимир Гаврилов подав листа до МВС щодо передачі цих нафтопродуктів йому для реалізації, що нібито визначено було Міністерством енергетики. Але такого розпорядження Міненергетики не було.

За словами прокурора, ці нафтопродукти ДП «Укртранснафтопродукт» мало продати компанії фірмі «Укройлпродукт», яке очолював Олександр Бучинський. Підприємство «Укройлпродукт» входило до умовної групи компаній «Фактор», яку контролював Тищенко. Паливо продали «Укройлпродукт» за заниженою вартістю, проте кошти не були перераховані на депозитний рахунок органу досудового розслідування, а були виведені через ТОВ «Ітанік стронг», ТОВ «Трейд інвест компані» та інші компанії, підконтрольні Тищенку.

Прокурор додав, що ДП «Укртранснафтопродукт» відкрило рахунок у банку «Фортуна», який належав матері Тищенка. Саме через цей рахунок була здійснена сплата за нафтопродукти, яку потім вивели на підконтрольні Тищенку структури. Сам банк уподальшому був ліквідований. Після купівлі палива фірма «Укройлпродукт» продала його за ринковими цінами. Таким чином, дії Тищенка та інших завдали понад 967 млн грн шкоди.

Прокурор САП просив заарештувати Тищенка з альтернативою 499 998 500 грн застави. У разі внесення коштів просив покласти на нього низку обов'язків.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру екснардепу Сергію Пашинському, бізнесмену Сергію Тищенку та іншим у заволодінні арештованими нафтопродуктами Курченка, які підлягали націоналізації. Їхні дії завдали шкоди на понад 967 млн грн.

Раніше у Пашинському проводили обшуки у межах іншого кримінального провадження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: