У Данії мають намір запровадити автоматичне донорство органів

Читать на русском
У Данії пропонують запровадити автоматичне донорство для кожного громадянина після 18 років, а у разі незгоди потрібно буде активно відмовитися.
Фото: Flickr

Уряд Данії запропонував до обговорення автоматичне донорство органів. Ця ініціатива передбачає, щоб кожна людина у країні, якій виповнилося 18 років, автоматично ставала донором органів.

Про це повідомляє Danmarks Radio.

Зазначається, що ті, хто не має наміру віддавати свої органи після смерті, повинні активно відмовитися від цього.

За словами прем’єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен, нині понад 400 громадян країни перебувають у списку очікування на отримання нового органу.

«За минулий рік майже 30 осіб зі списку померли. Ми хотіли б уникнути цих смертей, заохотивши більше людей стати донорами органів», – сказала вона.

Міністр закордонних справ Данії Ларс Расмуссен заявив, що двоє з трьох повнолітніх данців хочуть бути донорами органів після своєї смерті. Він переконаний, що цю цифру варто збільшити, щоб більше громадян зайняли активну позицію.

У січні 2023 року Рада з етики розкритикувала ідею автоматичного внесенню данців до списку донорів, зазначивши, що «право вирішувати щодо власного тіла – один з важливих принципів для системи охорони здоров’я, які діють сьогодні».

В уряді наголошують, що пропозиція уряду має розглядатися як пропозиція для «широкого обговорення».

Нагадаємо, 7 лютого стало відомо, що Верховна рада України ухвалила законопроєкт про біологічне батьківство у разі загибелі військовослужбовця.

Також відомо, що у 2021 році в Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку від неспорідненого донора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: