Загиблі військові зможуть стати батьками: ВР ухвалила закон про зберігання репродуктивних клітин

Читать на русском
У разі смерті або визнання загиблим військовослужбовця, його репродуктивні клітини можуть зберігатися протягом трьох років.
фото: freepik

Верховна рада України ухвалила в цілому законопроект про біологічне батьківство у разі загибелі військовослужбовця.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Збройні сили України: чисельність, гендерний розподіл та місце у світовому рейтингуДень ЗСУ відзначають в Україні 6 грудня. Яка структура української армії, її чисельність та рівень довіри серед громадян – на інфографіці.

Законопроект №10448 підтримали 264 нардепа. Документ було прийнято в цілому.

Депутат розповів, що означає цей законопроект.

  • у разі загибелі військового репродуктивні матеріали безкоштовно зберігатимуться протягом трьох років. Після закінчення цього терміну зберігання клітин можна продовжити за рахунок іншої особи.

  • військовий, репродуктивні клітини якого зберігаються відповідно до законодавства, вправі розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

  • у разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин їх власник вважатиметься батьком або матір'ю народженої дитини.

Як відомо, наприкінці січня 2024 року у Раді зареєстрували новий законопроект про репродуктивний матеріал військових. Його запропонували зберігати безплатно, не знищувати.

Перед цим в Україні хотіли утилізувати весь біоматеріал чоловіків, котрі загинули на війні. Однак це викликало резонанс у суспільстві, зокрема серед жінок воїнів ЗСУ.

Нагадаємо, сьогодні Рада також ухвалила у першому читанні урядовий законопроект про мобілізацію. Докладніше про нього можна почитати у нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: