В Україні заочно судитимуть голову парламенту Чечні

Читать на русском
СБУ висунула звинувачення Магомеду Даудову, котрий займався формуванням штурмових загонів чеченських бойовиків для війни проти України.
фото СБУ

Завершено розслідування щодо голови парламенту Чечні Магомеда Даудова, який сприяє агресії росії проти України.

Про це повідомила пресслужба СБУ у п'ятницю, 19 січня.

Україна повідомила про підозру голові парламенту Чечні, який формував підрозділи для війниДаудов з травня минулого року займається формуванням нових штурмових підрозділів окупаційних угруповань рф, які дислокуються на території північного Кавказу.

Повідомляється, що з травня 2022 року по жовтень 2023-го Даудов виконував вказівку голови Чечні Рамзана Кадирова про формування штурмових загонів бойовиків для війни проти України.

«За безпосередньої участі Даудова на Північному Кавказі було створено 78-й моторизований полк спецпризначення «північ-ахмат»», а також батальйони «південь-ахмат», «захід-ахмат» та «схід-ахмат»»», – йдеться у повідомленні.

«Згодом ворожі підрозділи включили до складу окупаційних угруповань рф та перекинули до тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України», – сказано у повідомленні.

Зазначається, що там кадировці беруть участь у репресіях проти цивільних, викрадають окупантам, які чинили опір.

«Крім того, протягом липня-листопада 2022 року Даудов неодноразово особисто приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя. Під час поїздок він зустрічався з ватажками бойовиків та закликав їх до ведення бойових дій проти Сил оборони», – додали в СБУ.

Даудову повідомлено про підозру за трьома статтями ККУ:

  • посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч.5 ст.27, ч.3 ст.110);
  • планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни (ч.5 ст.27, ч.2 ст.437);
  • виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії росії проти України, глорифікація її учасників (ч.3 ст.436-2).

Обвинувальний акт вже направлено до суду.

Нагадаємо, Україна повідомила про підозру голові парламенту Чечні у квітні минулого року. Восени повідомлялося, що «вагнерівці» масово переходять до чеченського спецпідрозділу, щоб воювати в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: