Перша в Україні мобільна аптека запрацювала на Харківщині

Читать на русском
Мобільні аптеки працюватимуть у селах, де немає стаціонарних аптек. Також вони зможуть виїжджати на прифронтові території.
фото МОЗ

На Харківщині запрацювала перша в Україні мобільна аптека, яка доставлятиме ліки до 80 населених пунктів регіону.

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ 18 січня.

У МОЗ спростували фейк росіян про дефіцит ліків в українських аптекахМіністерство охорони здоров'я попередило українців про черговий фейк, запущений російською пропагандою. Йдеться про нібито нестачу ліків в аптеках нашої країни.

Як повідомляється, цей проєкт має вирішити питання доступності ліків у селах. Крім цього, у період воєнного стану мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій.

«Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, у тому числі й за державною програмою «Доступні ліки», тобто безплатно або з невеликою доплатою», – зазначив голова МОЗ Віктор Ляшко.

Пацієнти отримуватимуть інформацію про прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади.

Мобільні аптеки можуть відпускати як лікарські засоби за рецептом, і безрецептурні. Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом як паперовим, так і електронним, зазначили у МОЗ.

Водночас у мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Мобільні аптеки працюватимуть у вигляді транспортного засобу та виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптеки.

Нагадаємо, у грудні 2023 року Рада легалізувала медичний канабіс. У МОЗ назвали легалізацію каннабісу «історичним рішенням».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: