Штучний інтелект може замінити близько 40% робочих місць у всьому світі – МВФ

Читать на русском
Розвиток штучного інтелекту вплине на 40 відсотків робочих місць на глобальному ринку праці. З великими ризиками стикаються країни з розвиненою економікою, але вони мають більше можливостей отримати вигоду від інтеграції ШІ.
jonesday.com

Майже 40% робочих місць на глобальному ринку праці може постраждати через розвиток штучного інтелекту. Ця тенденція, ймовірно, призведе до поглиблення нерівності.

Такого висновку дійшли у Міжнародному валютному фонді.

В аналізі організації зазначається, що з великими ризиками через ШІ стикаються країни з розвиненою економікою. Але при цьому у них є і великі можливості використовувати його переваги в порівнянні з країнами з ринком, що формується, і країнами, що розвиваються.

«У країнах із розвиненою економікою ШІ може вплинути на близько 60 відсотків робочих місць. Приблизно половина відкритих робочих місць може отримати зиск від інтеграції ШІ, що підвищить продуктивність. З іншого боку, додатки ШІ можуть виконувати ключові завдання, які в даний час виконують люди, що може знизити попит на робочу силу, що призведе до зниження заробітної плати та скорочення найму працівників. У крайніх випадках деякі з цих робочих місць можуть зникнути», – йдеться у блозі.

У країнах, що розвиваються, і країнах з низькими доходами, навпаки, очікується, що вплив ШІ складе 40% і 26% відповідно: «Ці результати дозволяють припустити, що країни з ринком, що формується, і країни, що розвиваються, стикаються з меншими безпосередніми збоями, викликаними ШІ. Водночас у багатьох із цих країн немає інфраструктури чи кваліфікованої робочої сили, щоб використати переваги ШІ, що підвищує ризик того, що згодом ця технологія може посилити нерівність між країнами».

Штучний інтелект також може вплинути на нерівність у доходах усередині країн. Працівники, які можуть використовувати ШІ, можуть розраховувати на зростання своєї продуктивності та заробітної плати. Дослідження показують, що ШІ може допомогти менш досвідченим працівникам швидше підвищити свою продуктивність.

При цьому молодим працівникам може бути легше використовувати можливості ШІ, ніж людям старшого віку.

Нагадаємо, експерти Всесвітнього економічного форуму назвали несприятливі наслідки розвитку технологій ШІ одним із головних довгострокових ризиків.

«Некерований ШІ» є також у списку топ-10 глобальних ризиків у 2024 році за версією журналу The Time.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: