Бізнесмену Кауфману змінили два обов'язки у справі аеропорту «Одеса»

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав клопотання адвоката підозрюваного підприємця про зміну двох обов'язків.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд змінив два обов'язки, покладені на бізнесмена Бориса Кауфмана у межах справи про заволодіння аеропортом «Одеса» і доходами від його роботи.

Таке рішення 28 грудня ухвалив суддя ВАКС Андрій Біцюк, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Апеляційна палата ВАКС збільшила Кауфману заставу до 180 млн грн. Також на нього поклали наступні обов'язки: прибувати на першу вимогу; не відлучатися із Одеси без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; особисто або через інших осіб утримуватися від спілкування з підозрюваними, а також зі свідками та здати на зберігання закордонні паспорти.

Адвокат Кауфмана просив суд змінити обов'язок не відлучатися з Одеси без дозволу на не відлучатися із міст Одеси та Києва без дозволу (за винятком поїздок з міста Одеси до міста Києва та в зворотному напрямку). Також захисник наполягав на зміні обов'язку не спілкуватися з підозрюваними та свідками особисто або через інших осіб на просто утримуватися від спілкування з цими особами.

«Клопотання задовольнити частково. Змінити покладений на підозрюваного (Кауфмана – ред.) обов'язок «не відлучатися із Одеси без дозволу» на обов'язок «не відлучатися із міст Одеси та Києва, крім проїзду між зазначеними містами, без дозволу. Про необхідність проїзду між вказаними містами повідомляти прокурора, детектива не пізніше ніж за 12 годин до початку проїзду». Змінити покладений на підозрюваного обов'язок в частині «особисто або через інших осіб утримуватися від спілкування з підозрюваними», на обов'язок в цій частині «утримуватися від спілкування щодо обставин, викладених у повідомленні про підозру, з підозрюваними», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру бізнесменам Борису Кауфману і Алексу Боруховичу, а також колишньому міському голові Одесі Олексію Костусєву та його ексзаступнику. За даними слідства, у 2011 році група осіб, до якої входили колишній Одеський міський голова, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та два бізнесмена, розробили та реалізували злочинну схему, в результаті якої майновий комплекс стратегічного об'єкту – міжнародного аеропорту перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та так званих приватних інвесторів.

В результаті подальших дій учасників схеми місто повністю втратило будь-який контроль над вказаним об'єктом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Натомість, особи які отримали контроль над аеропортом роками привласнювали дохід від його діяльності. Для унеможливлення повернення аеропорту у власність міста усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який не погашали взагалі.

В результаті реалізації схеми, її учасники заволоділи майном аеропорту на суму 118 млн грн та доходами від його діяльності у сумі понад 2,5 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: