Верховний суд розгляне скарги у справі Коломойського

Читать на русском
Касаційна інстанція відкрила провадження за скаргами прокурора САП на судові рішення у справі українського олігарха.
фото: УНІАН

Верховний суд розгляне скарги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на рішення у справі олігарха Ігоря Коломойського про заволодіння 9,2 млрд грн ПриватБанку.

Такі рішення 19 і 20 грудня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Вищий антикорупційний суд відмовився обирати запобіжний захід колишньому директору департаменту міжбанківського дилінгу ПриватБанку Ярославу Луговому і закрив провадження за клопотанням детектива НАБУ. Апеляційна палата ВАКС це рішення підтримала. Прокурор САП подав скаргу на нього до Верховного суду.

Також прокурор оскаржив відмову суду обрати запобіжний захід ексзаступниці керівника Департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПриватБанку Тетяні Якименко.

«Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою прокурора на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 28 листопада 2023 року щодо (Ярослава Лугового – ред.)... Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою прокурора на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 28 листопада 2023 року щодо (Тетяни Якименко – ред.)», – ідеться в рішеннях.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру олігарху Ігорю Коломойському в організації схеми заволодіння 9,2 млрд грн ПриватБанку, до якої долучив ще п'ятьох менеджерів установи. Схема злочину полягала у штучному створенні організованою групою зобов'язання банку виплатити одній з підконтрольних компаній понад 9,2 млрд грн за нібито зворотній викуп власних облігацій за завищеною вартістю, шляхом підробки відповідних документів.

Частина цих коштів, а саме понад 446 млн грн, була легалізована шляхом перерахування під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів на особистий рахунок Коломойського через ряд фінансових операцій з підконтрольними компаніями, та в подальшому внесені ним до статутного капіталу банку з метою виконання вимог програми фінансового оздоровлення ПриватБанку. Рештою ж коштів зловмисники розпорядились на власний розсуд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: