В Україні циркулюють 17 підтипів штаму Омікрон: для кого він небезпечний

Читать на русском
Штам Омікрон переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба, але залишається небезпечним для груп ризику.
Фото Слово і діло

На сьогодні зафіксовано 17 субваріантів підтипів штаму коронавірусу Омікрон. З 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема Дельту та Альфу.

Про це повідомила пресслужба МОЗ 13 грудня.

Санлікар розповів, за якої умови можуть запровадити загальнонаціональний карантинСанітарний лікар Ігор Кузін повідомив, коли можуть запровадити загальнонаціональний карантин через грип та COVID.

Повідомляється, що за перебігом захворювання штам Омікрон переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба та не викликає тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом віком від 60 років.

Також змінюється конфігурація вакцин проти коронавірусної хвороби. МОЗ рекомендує використовувати омікронспецифічну вакцину проти COVID-19.

За даними лікарів, зараз триває доставка цієї вакцини до медзакладів в областях. Це оновлена версія вакцини Comirnaty від американської компанії Pfizer, адаптована спеціально для захисту проти штаму Омікрон коронавірусу SARS-CoV-2. Україна отримала 203 тисячі доз у рамках міжнародної ініціативи СOVAX.

Нагадаємо, пік захворюваності на COVID в Україні прогнозується в середині грудня і триватиме до січня. При цьому ще у листопаді у трьох областях було перевищено епідемічний поріг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: