ВАКС об'єднав дві справи вугільного бізнесмена Кропачова

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання прокурора САП про об'єднання двох проваджень в одну справу про вугільні підприємства.

Вищий антикорупційний суд об'єднав провадження за обвинуваченням колишнього голови тендерного комітету державного підприємства «Мирноградвугілля» Ігоря Шмигуля та директора ТОВ «Доненергоекспорт» Валентина Горностаєва з обвинуваченням щодо решти фігурантів вугільної справи бізнесмена Віталія Кропачова.

Таке рішення 7 листопада ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Об'єднати матеріали кримінального провадження №42017000000000518, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.02.2017, з матеріалами кримінального провадження №52020000000000497, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.08.2020. Призначити розгляд об'єднаного кримінального провадження на 21.11.2023 на 08:30. Розпочати розгляд об`єднаного кримінального провадження зі стадії судового розгляду», – йдеться в рішенні.

Раніше колегія суддів ВАКС підтримала клопотання прокурора САП і передала частину справи Кропачова для об'єднання.

Нагадаємо, за версією обвинуваченням, впродовж 2016-2018 років група осіб організувала схему, в результаті якої фактично встановила контроль за державними закупівлями трьох ДП «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1». Йдеться про весь ланцюг – від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним.

У 69 закупівлях зазначених вугледобувних підприємств, які досліджували НАБУ та САП і в яких встановили факти порушення законодавства, договори на постачання отримувала одна компанія – ТОВ «Доненергоекспорт». Упродовж майже трьох років ці три державні підприємства, виконуючи вказівки організаторів схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари, іноді навіть без нагальної потреби, на загальну суму майже 174,5 млн грн, незаконно переплативши понад 51,17 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: