Шольц все ще боїться «ескалації» у разі передачі Україні ракет Taurus

Читать на русском
Шольц заявив, що Німеччина, ухвалюючи рішення про постачання ракет Taurus Україні, має гарантувати відсутність ризику ескалації війни.
Getty Images

Канцлер Німеччини Олаф Шольц досі виправдовує небажання постачати Україні далекобійні ракети Taurus ризиком «ескалації війни».

Його заяву на полях саміту Європейської політичної спільноти цитує Politico.

Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відміннеРакети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.

На запитання журналістів, чому він не хоче відправляти крилаті ракети, канцлер заявив, що таке рішення може бути ухвалене лише після «ретельного розгляду».

За його словами, уряд «завжди має брати до уваги, чого вимагає від нас конституція та які наші варіанти дій». «Це включає, зокрема, той факт, що ми, звичайно, повинні гарантувати, що не буде ескалації війни і що Німеччина не стане частиною конфлікту. Моє завдання як канцлера – забезпечити це», – заявив Шольц.

Шольц не уточнив, які потенційні конституційні обмеження він мав на увазі. За інформацією Bild, канцлер стурбований тим, що Німеччині доведеться надати геодані про російські цілі і тим самим грати більш активну роль у війні. Крім того, Шольц боїться, що Україна може використати Taurus для атаки на Кримський міст.

Нагадаємо, ЗМІ також писали, що Шольц відкладає постачання ракет через побоювання, що в Україну доведеться їхати німецьким фахівцям для допомоги в обслуговуванні.

Раніше колишній президент росії Дмитро Медведєв погрожував, що німецькі заводи стануть «законною ціллю», якщо країна передасть Україні ракети Taurus.

Новини про далекобійні ракети від США оптимістичніші: за інформацією ЗМІ, президент Джо Байден на переговорах у Вашингтоні пообіцяв Володимиру Зеленському передати ATACMS.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: