Військова поліція в Україні: як відкладали створення правоохоронного органу

Читать на русском

В Україні знову анонсували створення військової поліції – законопроєкт уже проходить процедуру погодження, повідомили у Міноборони. Завданнями нового правоохоронного органу мають стати виявлення та припинення військових злочинів, оперативно-розшукова діяльність, забезпечення дисципліни серед військових та захист їхніх прав. Ідеї створити військову поліцію вже 14 років, як відкладалося проведення реформи – на інфографіці «Слово і діло».

Вперше створити в країні військову поліцію запропонував президент Віктор Ющенко у 2008 році. Він видав указ про реформу кримінальної юстиції, концепція якої передбачала трансформацію військової служби правопорядку ЗСУ, що функціонує з 2002-го, у військову поліцію. Ющенко пропонував, щоб вона займалася досудовим розслідуванням злочинів проти встановленого порядку несення військової служби.

Але реформа не була реалізована, а під час ухвалення Кримінального процесуального кодексу у 2012 році військову службу правопорядку (базу для створення військової поліції) навіть не включили до списку органів досудового слідства.

Перший законопроєкт про створення військової поліції з'явився лише у 2015 році – цього вимагала коаліційна угода нардепів Верховної ради VIII скликання. Авторами ініціативи стали депутати від «Блоку Петра Порошенка» Микола Паламарчук та Віктор Король.

Вони пропонували, щоб поліція займалася досудовим розслідуванням злочинів проти встановленого порядку несення військової служби, передбачених статтями 402-421, 425-435 Кримінального кодексу України. Вона мала б підкорятися Міноборони, а керівник призначатися міністром за поданням голови Генштабу. Чисельність військовослужбовців та працівників військової поліції мала б становити не менше 1,5% загальної чисельності ЗСУ.

У законопроєкту було дуже коротке життя: менш ніж через тиждень після внесення до парламенту його було відхилено та знято з розгляду.

Уряд Володимира Гройсмана, згідно з програмою діяльності, теж зобов'язався створити військову поліцію, але навіть не напрацював законопроєкту.

У 2019 році президент Володимир Зеленський доручив Кабміну Олексія Гончарука до квітня 2020-го розробити та внести до Ради законопроєкт про військову поліцію. Але до цього дедлайну Гончарук та його уряд відправили у відставку.

У програмі уряду Дениса Шмигаля також є пункт про розробку законопроєкту щодо військової поліції.

Наприкінці серпня стало відомо, що на базі парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності працює група, яка намагається створити оптимальну модель майбутньої військової юстиції, частиною якої стане військова поліція. Формування входитиме до системи Міноборони та буде створено на основі Військової служби правопорядку – як і планували ще в 2008 році.

Нагадаємо, 6 вересня Рустем Умєров був призначений новим міністром оборони. «Слово і діло» підрахувало, як довго на посаді працював Олексій Резніков та його попередники, результат – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: