Норвегія виділяє новий пакет допомоги для України: деталі

Читать на русском
Норвегія подарує Україні ракети для систем IRIS-T та техніку для розмінування, а також допоможе забезпечити постачання газу та електроенергії.
glavcom.ua

Норвегія подарує Україні ракети для систем IRIS-T та техніку для розмінування, а також допоможе забезпечити постачання газу та електроенергії.

Про це йдеться на сайті уряду Норвегії.

У четвер, 24 серпня, стало відомо, що Норвегії виділяє новий пакет допомоги для України. Уряд країни заявив, що «підтримає, чим може».

«Україна в минулому отримувала значні пожертвування на ППО від західних країн, але потреба залишається значною. Норвегія продовжить підтримувати Україну в її боротьбі за захист від російських військ. Тому ми зараз передамо зенітні ракети. Це одне з найбільших на сьогодні норвезьких пожертвувань військової допомоги Україні», – розповів прем'єр-міністр Йонас Гар Стере.

Норвегія також надішле Україні обладнання для розмінування, зокрема передасть портативні комплекти для створення коридорів через мінні поля.

Крім цього, країна допоможе забезпечити постачання газу та електроенергії в Україну. Для цього уряд виділяє 1,5 млрд норвезьких крон. Частину допомоги (865 млн норвезьких крон) буде спрямовано на ремонт й обслуговування найважливіших об'єктів електроенергетичної інфраструктури та аварійне енергопостачання в районах, які постраждали від воєнних дій. Ще частина (635 млн норвезьких крон) призначена на закупівлю газу для аварійного зберігання.

Відомо, що загалом у 2022 році Норвегія надала Україні допомогу на 10,7 млрд норвезьких крон (37,11 млрд грн), упродовж цього року – на 18,5 млрд норвезьких крон.

До слова, телеканал TV2 з посиланням на джерела заявив, що Норвегія вирішила передати Україні винищувачі F-16, однак наразі не відомо, скільки саме одиниць.

Раніше норвезька компанія Kongsberg Defence&Aerospace підписала контракт на постачання Україні систем для боротьби з дронами Cortex Typhon C-UAS.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: