Посол розповів, чи буде ще постачання ракет SCALP і про що йдуть переговори із Францією зараз

Читать на русском
Усі ракети SCALP, які Франція обіцяла надати у рамках першої партії, вже в Україні. І це ще не кінець.
Вадим Омельченкофото flickr.com

Україна вже отримала всі ракети SCALP із першої партії, які обіцяла Франція. Ці поставки триватимуть. Наразі йдуть переговори з французами також і про системи ППО.

Про це заявив посол України у Франції Вадим Омельченко в інтерв'ю Lb.ua, опублікованому 22 серпня.

Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відміннеРакети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.

Він підтвердив, що всі ракети SCALP, які Франція обіцяла надати у рамках першої партії, вже в Україні. Ця партія була тестовою, снаряди добре зарекомендували себе.

«SCALP'и будуть, поставки триватимуть. Головне питання цих поставок – їхній ритм, а тут у французів все дуже непогано. Взагалі, якщо ви чуєте від президента Зеленського чи від президента Макрона заяву про те, що Франція прийняла рішення на прохання української сторони надати нам якесь озброєння, то знайте воно вже в Україні та вже працює на фронті», – заявив Омельченко.

Він також додав, що зараз Україна веде переговори з Францією щодо постачання далекобійних ракет і засобів протиповітряної оборони, а також запчастин до вже наданої військової техніки.

За його словами, існує актуальне питання – постачання боєприпасів 155-го калібру. Франція взяла зобов'язання постачати ці снаряди у певному ритмі.

«Ті, хто їх виготовляє, працюють зараз 24/7, профільні підприємства Франції перейшли у надзвичайний режим роботи. І тут є хороша новина: французи вирішили наростити темпи виробництва та постачання втричі», – зазначив Омельченко.

Що стосується постачання Францією нових батарей SAMP/T, то, за словами посла, це знаходиться на постійному контролі керівництва обох країн, міністрів оборони та голів генштабів.

Нагадаємо, у липні західні ЗМІ писали про те, що Франція вже поставила Україні першу партію дальнобійних ракет SCALP.

«Слово і діло» порівняло технічні характеристики далекобійних ракет, які потрібні ЗСУ для повернення наших територій. Також нещодавно ми писали, які системи ППО вже поставили Україні союзники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: