У Норвегії очікуються надпотужні зливи

Читать на русском
У Норвегії синоптики прогнозують потужні зливи, обумовлені наближенням атмосферного фронту.
Фото: pexels.com

У зв’язку з наближенням атмосферного фронту, що може принести найсильніші за 25 років зливи, для багатьох районів півдня Норвегії оголосили червоне попередження.

Про це повідомляє видання NRK.

Попередньо, негода накриє країну у понеділок та вівторок. За прогнозами, місцями опади можуть виявитися рекордними за останні 25 років.

За словами експертки-гідролога NVE Тріне Хеґдаль, ситуація «дуже серйозна» і це рідкісний випадок, коли екстремальні явища загрожують настільки великій території. Місцями може випасти 20-35 мм опадів за годину.

Потужні зливи загрожуть підтопленнями біля русел річок і блокадою доріг у найбільш вразливих місцях, а також зсувами ґрунту.

З муніципалітетами в зоні найбільшого ризику заздалегідь обговорили реагування на можливі наслідки негоди, створена спеціальна кризова команда.

Людей закликають врахувати ризики місцевості довкола свого житла та підготуватися до негоди. Зокрема, варто відкласти прогулянки в гори та поїздки, а також враховувати, що місцями може зникнути електропостачання і зв'язок.

Зазначається, що спершу Норвезький метеорологічний інститут та Директорат з питань водних ресурсів та енергії Норвегії NVE оголосили помаранчевий рівень попередження, але згодом змінили його на червоний.

Такий рівень небезпеки у зв’язку з погодними явищами у Норвегії оголошують вкрай рідко.

Нагадаємо, у Канаді через потужні зливи евакуйовані сотні людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: