НАБУ проводило обшук в адвоката олігарха Жеваго

Читать на русском
Національне бюро проводило слідчі дії за місцем проживання адвокатки українського олігарха, який фігурує у справі судді ВС.
фото: liga.net

Національне антикорупційне бюро проводило обшук у адвоката Наталії Пушиної, яка представляла інтереси олігарха Костянтина Жеваго. Слідчі дії проходили у справі судді Верховного суду Всеволода Князєва.

Про це йдеться в рішенні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 12 липня та підтверджують співрозмовники «Слово і діло» в органах правопорядку.

15-16 травня детективи НАБУ провели обшук за місцем проживання адвокатки Пушиної. У неї вилучили мобільний телефон iPhone XS Max; рішення Верховного суду у справі про Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, власником якого є Жеваго, та інші речі. Під час огляду телефону детективи НАБУ знайшли фото документів з інформацією про фінансового господарську діяльність ПрАТ «Полтавський ГЗК» та представництво його інтересів в суді.

Адвокатка Пушина намагалася скасувати арешт вилученого, проте Апеляційна палата ВАКС їй відмовила.

Раніше ВАКС продовжив арешт судді ВС Всеволода Князєва з альтернативою 75 млн грн застави.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,7 млн дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: