Коаліційний уряд Нідерландів розпався через суперечки щодо міграційної політики – ЗМІ

Читать на русском
Уряд Нідерландів на чолі з прем’єр-міністром Марком Рютте 7 липня розпався після того, як партії коаліції не змогли домовитися про обмеження щодо міграції.
Марк РюттеФото: tv8.md

Партії урядової коаліції Нідерландів не змогли досягти домовленостей стосовно міграційної політики. Це фактично означає, що кабінет на чолі з Марком Рютте йде у відставку.

Про це стало повідомляє телеканал NOS.

Протягом останніх тижнів коаліція в Нідерландах вела переговори про вирішення міграційної кризи, оскільки для прибулих не вистачало місць. Країна має чи не найсуворіше антиміграційне законодавство в ЄС.

Серед пропозицій було створення тимчасового статусу для біженців та обмеження кількості родичів, які можуть возз’єднатися з ними.

Партія Рютте – VVD – запропонувала створити дворівневу систему, за якої, серед іншого, люди під загрозою переслідування на батьківщині мали б більше прав на отримання притулку, ніж ті, хто тікає із зони бойових дій.

Найменша партія коаліції – ліберальний «Християнський союз» – виступила проти планів VVD, які передбачали можливе розлучення членів сімей.

Через те, що коаліційні партії не змогли в розумний термін знайти компроміс, партія Рютте заявила, що вийде з коаліції, якщо рішення не буде знайдено до вечора 7 липня.

Нові дострокові парламентські вибори очікуються вже восени. Прем'єр-міністр заявив, що має енергію та ідеї, щоб продовжувати керувати консервативною партією VVD, однак спершу він хоче провести консультації з керівництвом партії.

Зазначимо, 56-річний прем'єр Марк Рютте обіймає посаду з 2010 року, що є найдовшим терміном для Нідерландів. Нинішній уряд є для нього четвертим.

До призначення нового прем'єра та уряду міністри виконуватимуть колишні обов'язки.

Нагадаємо, 7 липня стало відомо, що Нідерланди визнали Голодомор геноцидом українського народу.

4 липня повідомлялося, що Нідерланди анонсували другий пакет підтримки для України.

Раніше стало відомо, що Нідерланди виділять 150 млн євро на посилення української ППО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: