ВАКС заарештував посередника у справі судді Верховного суду Князєва

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу до підозрюваного адвоката.

Вищий антикорупційний суд узяв під варту адвоката Олега Горецького, якого НАБУ і САП підозрюють у посередництві в наданні неправомірної вигоди колишньому голові, судді Верховного суду Всеволоду Князєву.

Таке рішення 18 травня ухвалила слідча суддя ВАКС Леся Федорак, повідомляє «Слово і діло».

Прокурор САП Ігор Щур просив задовольнити клопотання і застосувати до адвоката Горецького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою 100,11 млн грн застави. За його словами, існує ризик переховування, оскільки Горецький відмовився відкривати двері детективам НАБУ, коли ті прийшли з проведенням обшуку. Поки працівники НАБУ відкривали двері за допомогою спеціальних засобів підозрюваний утік через балкон, але протягом години його розшукали та затримали.

Під час обшуків в офісі Горецького детективи НАБУ віднайшли кошти, але ще частину грошей не віднайшли, що також є ризиком перешкоджання слідству, оскільки гроші є важливими для розслідування. Також адвокат має багато зв'язків і тому може використати їх для перешкоджання слідству іншим чином.

Крім того, під час прослушки детективи зафіксували розмову Горецького з олігархом Костянтином Жеваго, де він стверджував про можливість закриття одного з кримінальних проваджень. За матеріалами справи, до закриття справи мали бути задіяні Генеральна прокурора та експерти і нібито сума має бути «300».

Також прокурор САП зачитав розмову від 8 травня між Князєвим і ще одним посередником, в якій нібито суддя ВС перепитував, чи вони разом з Горецьким «забрали собі гроші».

«Клопотання детектива НАБУ, погодженого прокурором САП, задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Олег Горецького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб», – оголосила суддя.

Горецькому призначили заставу у розмірі 80 млн гривень.

Раніше ВАКС визнав законним затримання судді Князєва.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,6 млн дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: