САП просить надати дозвіл на арешт судді Верховного суду Князєва

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура звернулася до органу суддівського врядування, в якому просить надати дозвіл на арешт екскерівника ВС.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулася до Вищої ради правосуддя з проханням надати дозвіл на арешт колишнього голови, судді Верховного суду Всеволода Князєва.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«17 травня 2023 року керівник САП звернувся до Вищої ради правосуддя з поданням про надання дозволу на утримання під вартою колишнього голови Верховного суду, який разом з адвокатом підозрюється в одержанні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди. Засідання призначено на 11:00 18 травня 2023 року. Про результати розгляду подання буде повідомлено додатково», – інформує відомство.

Нещодавно пленум ВС висловив недовіру голові суду Князєву і позбавив його адміністративної посади. Водночас він досі лишається суддею Верховного суду.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,6 млн дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: