Антикорупційний суд продовжив арешт ексдиректора «Спецтехноекспорту»

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав клопотання детектива НАБУ про продовження строку тримання під вартою підозрюваного.

Вищий антикорупційний суд продовжив до 7 липня строк тримання під вартою колишнього директора державного підприємства «Спецтехноекспорт» Ігоря Гладуша, але зменшив розмір його застави з 8 до 2,12 млн грн.

Таке рішення 9 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Продовжити (Ігорю Гладушу – ред.), який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 та ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на шістдесят днів у Державній установі «Київський слідчий ізолятор», тобто до 07.07.2023 включно, в межах строку досудового розслідування», – йдеться в рішенні.

Одночасно Гладушу визначили альтернативою 2 120 360 грн застави. У разі внесення коштів він вийде зі слідчого ізолятора під такі обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з низкою осіб; здати на зберігання закордонні паспорта та носити електронний браслет.

Як відомо, антикорупційний суд визначив Гладушу запобіжний захід у вигляді 20 млн грн застави з покладанням обов'язків. Проте, як стверджує САП, ці гроші ніхто не вніс і тому органи правопорядку просили змінити запобіжний захід на більш жорсткий, а саме: тримання під вартою. Гладуша заарештували, але визначили заставу в 10 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексдиректору ДП «Спецтехноекспорт» Ігорю Гладушу та його заступникам. За версією слідства=, у 2014-2015 роках очільник «Спецтехноекспорту» спільно з іншими трьома співробітниками організував розкрадання державних коштів через сплату агентських послуг за ненадані послуги іноземній компанії, підконтрольній одному із співробітників держпідприємства. Йдеться про фірму FG Techcapital LTD.

Підставою для перерахування винагороди агенту стало начебто його сприяння в залученні іноземного замовника та укладенні з ним зовнішньоекономічної угоди на постання продукції спеціального призначення виробництва одного з вітчизняних підприємств. В дійсності всі домовленості щодо укладення угоди та подальші контакти з приводу виконання її умов здійснювалися безпосередньо між українською стороною та замовником, без залучення будь-яких третіх осіб.

У межах досудового розслідування встановлено, що реалізація цієї злочинної схеми призвела до того, що лише за 5 місяців 2015 року ДП «Спецтехноекспорт» незаконно перерахувало на рахунки підконтрольної зазначеним особам фірми понад 2,3 млн доларів. Крім того з'ясувалося, що через вказану фірму також була проведена закупівля товару за кордоном, вартість якого у 3,5 рази перевищувала ринкову вартість.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: