В Україні вперше суд виніс вирок митрополиту УПЦ МП

Читать на русском
Він публічно вихваляли захоплення частини території України та «роздували» міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь країни-агресора.
Вікіпедія

Районний суд Кропивницького вперше в Україні виніс вирок екскерівнику Кіровоградської єпархії УПЦ МП, митрополиту Іосафу Губеню.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Зазначається, що також засудили секретаря цієї установи.

«Фігуранти публічно вихваляли захоплення частини території України та «роздували» міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь країни-агресора», – йдеться у повідомленні.

За даними розслідування, єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, з яким координував підривну діяльність проти нашої держави.

«Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та окупації східних і південних територій України, зокрема АР Крим. Вказівки з москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території рф. До злочинної діяльності єпископ залучив секретаря єпархії», – розповідають правоохоронці.

СБУ додає, що чоловіки у церквах релігійної громади роздавали людям ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях країни-агресора.

«У цих книгах російські «автори» ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим», – наголосили у спецслужбі.

Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їм 3 роки позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки, а також заборонив на 1 рік займати посади керівників релігійних управлінь та єпархій.

Раніше повідомлялося, що одного зі священиків УПЦ МП, якого суд визнав винним у колабораціонізмі, вдалося обміняти на 28 українських військовослужбовців.

Нагадаємо, 1 квітня СБУ вручила підозру колишньому наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту УПЦ МП Лебедю. Того ж дня Шевченківський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: