ВАКС заочно заарештував ексдиректора Одеського припортового заводу

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання детектива НАБУ про обрання заочного запобіжного заходу підозрюваному.
Микола Парсентьєвфото: прес-служба ОПЗ

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього виконувача обов'язків директора АТ «Одеський припортовий завод», якого НАБУ і САП підозрюють у справі ексголови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У САП не зазначають прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про Миколу Парсентьєва.

«8 травня 2023 року слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детективів НАБУ, погодженого прокурором САП, та обрав запобіжний захід колишньому виконувачу обов'язків директора ОПЗ, одному з учасників злочинної організації, яка протягом 2019 – 2021 років заволоділа понад 500 млн грн коштів держпідприємств, зокрема ОПЗ та «Об'єднаної гірничо-хімічної компанії». За рішенням суду вказаному підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу», – інформує прокуратура.

Нагадаємо, НАБУ і САП заочно повідомили про підозру колишньому голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку у створенні та очолюванні злочинної організації. Крім нього, запідозрили ще 8 осіб. Самого ексголову ФДМ викликали на допит.

За версією слідства, ексголова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко та інші особи здійснили два епізоди злочинної діяльності. Перший – щодо корупції на «Одеському припортовому заводі» (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради «ОПЗ», які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ «ОПЗ», два власники ТОВ — упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини.

Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ «ОПЗ» та підконтрольним ТОВ може викликати запитання. Тому провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли ж сталося інакше – незаконно скасували результати і підписали договір з наперед визначеним ТОВ, яке погодилося працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини. Як наслідок, АТ «ОПЗ» понесло непередбачені договором витрати на суму понад 80 млн грн. Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно аби мати можливість надалі привласнювати гроші. Підтвердження цьому – в листуванні між учасниками злочинної організації. В результаті, за період з травня по грудень 2020 року АТ «ОПЗ» втратило понад 390 млн грн.

Другий епізод стосувався ОГХК. НАБУ і САП встановили, що у жовтні 2020 року організатор ЗО домігся призначення «лояльного» в.о. директора АТ «ОГХК». Той, зі свого боку, на виконання вказівок «зверху» впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам рф та на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: