Гетманцев назвав помилкою зниження ПДВ на пальне

Читать на русском
Гетьманців вважає помилкою зниження ПДВ на пальне до 7 відсотків. Він нагадав, що з липня ставка повернеться на довоєнний рівень – 20 відсотків.
Фото: УНІАН

Голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев вважає помилкою зниження ПДВ на пальне з 20% до 7%.

Він сказав про це в інтерв'ю РБК-Україна.

Ціни на пальне: як змінювалася середня вартість бензину, газу та дизеля у 2021-2022 рокахЯк минулого і цього року змінювалася середня вартість бензину, дизельного палива та автогазу – на інфографіці.

«Згадайте рішення початку 2022 року про відміну акцизу та зменшення ставки ПДВ до 7% на паливо. Воно призвело до виходу ринку в білу? Ні! Нелегальні бочки виросли як гриби після дощу», – зазначив нардеп від «Слуги народу».

Він нагадав, що з 1 липня ПДВ повернеться до рівня довоєнних ставок, їхнє зниження Гетманцев вважає помилкою.

«Це абсолютно ніяк не вплинуло на ціну палива. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів», – сказав він.

На зауваження про те, що зниження ПДВ було ініціативою Міністерства економіки, депутат відповів: «Перші місяці війни – це період спроб і помилок, ніде немає інструкції з експлуатації країни в період, коли на тебе нападає настільки потужний агресор. Рішення, які ми приймали, дякувати Богу, здебільшого були правильними. Але деякі були помилковими».

Нагадаємо, у березні 2022 року Верховна рада ухвалила закон про додаткові податкові стимули для підтримки бізнесу під час війни. Закон зокрема встановив нульову ставку акцизу на бензин, дизель і газ, а також знизив ПДВ з 20% до 7%.

У серпні парламент повернув акцизний податок на пальне, але ПДВ поки що залишився на рівні 7%. Однак у законі зазначено, що всі пільги діють не пізніше 1 липня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: