37 країн закликають росію повернути контроль над Запорізькою АЕС Україні

Читать на русском
Євросоюз та його держави-члени ніколи не визнають спроби росії незаконно захопити Запорізьку АЕС та закликають повернути Україні контроль над станцією.

Європейський союз разом з державами-партнерами закликають російську федерацію повернути повний контроль над захопленою її військами Запорізькою атомною електростанцією Україні, яка є її законним власником.

Про це говориться у заяві Євросоюзу в Раді МАГАТЕ про ядерну безпеку, фізичну безпеку та гарантії в Україні.

У заяві наголошується що, рф своїм вторгнення в Україну та агресивною війною порушила «сім обов'язкових стовпів забезпечення ядерної та фізичної безпеки в умовах збройного конфлікту», висунутих генеральним директором МАГАТЕ.

«Сталося багато аварійних ситуацій. Аварію на АЕС з усіма її радіологічними наслідками поки що вдалося уникнути, багато в чому завдяки стійкості та самовідданості українського оперативного персоналу», – йдеться в документі.

Зазначається, що ЄС та його держави-члени ніколи не визнають спроби росії незаконно захопити ЗАЕС.

«Ми наполегливо закликаємо росію вивести свою військову техніку та весь персонал, у тому числі персонал Росатому, із ЗАЕС та повернути її повний контроль її законному власнику, Україні», – вказується у заяві.

Також у заяві зазначається, що Євросоюз підтримує зусилля МАГАТЕ щодо надання допомоги Україні у підтримці ядерної та фізичної безпеки, і у здійсненні гарантій.

«Ми наголошуємо на важливості постійної присутності МАГАТЕ на всіх ядерних об'єктах України, що було досягнуто в січні за фінансової підтримки ЄС та його держав-членів», – сказано в заяві.

Нагадаємо, у МАГАТЕ відреагували на чергове знеструмлення Запорізької АЕС після ракетної атаки росії.

Згодом стало відомо, що на ЗАЕС відновили підключення до енергосистеми України.

Раніше повідомлялося, що дипломатичні переговори щодо повернення Україні ЗАЕС зайшли в глухий кут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: