Справа Довбенка: ексдиректора «Сетаму» відпустили під заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовився заарештувати колишнього очільника держпідприємства, який фігурує у справі про зловживання з арештованим майном.
Віктор Вишньов

Вищий антикорупційний суд відмовився взяти під варту колишнього директора державного підприємства «Сетам» Віктора Вишньова за підозрою у причетності до справи юриста Андрія Довбенка. Підозрюваного відпустили під 13,4 млн грн застави.

Таке рішення ввечері 9 лютого ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло» та прес-служба ВАКС.

«9 лютого слідчий суддя ВАКС застосувала до колишнього директора державного підприємства «СЕТАМ» запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 13 420 000 грн. На підозрюваного покладено процесуальні обов'язки: прибувати за першим викликом; не залишати своє місце проживання без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з особами, указаними в ухвалі суду; здати закордонні паспорти та носити електронний браслет. Термін дії обов'язків – до 9 квітня 2023 року включно», – інформує суд.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Віктора Вишньова. НАБУ і САП просили його заарештувати, оскільки існують ризики переховування. Як встановлено слідством, ексдиректор ДП «Сетам» у 2019 році мав контакт з колаборантами, зокрема, з колишнім мером Херсону Володимиром Сальдом і ексдепутатом Херсонської обласної ради Віталієм Булюком. Про це він розповідає у листуванні з абонентським номером, який, за даними НАБУ і САП, належить юристу Довбенку. Вишньов нібито хотів іти на вироби до Верховної ради по округу в Херсоні та шукав підтримку Сальда.

До того ж, родичі колаборанта Булюка та Вишньова є співвласниками декількох компаній, а саме: ТОВ «Аделаїда-Хантер», ТОВ «Таврійський комбікормовий завод», ПП «Таврійський комбікормовий комбінат» і ТОВ «Комбікормови комбінат «Бехтери».

Також слідство вважає, що Вишньов може незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні. В одному з листувань нібито ексдиректор ДП «Сетам» обговорює можливість підкупу свідків та надає вказівку начальнику відділу операційного забезпечення ДП «Сетам» щодо виставлення деяких лотів на продаж. До того ж, нібито Вишньов з Довбенком обговорює й надання адвоката одному з фігурантів справи, якого викликали до НАБУ; можливість закриття кримінального провадження за неправомірну вигоду. Ще в листуваннях згадується можливість нібито надати гроші судді за перенесення засідання у справі.

Крім того, згідно листувань, Вишньов має зв'язки в органах правопорядку і таким чином може перешкоджати слідству іншим чином. У НАБУ і САП також вважають, що підозрюваний має незадекларовані активи, про що, зокрема, свідчать листування зі згадками різних сум у доларах, у тому числі мільйонах. Так, нібито Вишньов спілкується з абонентом щодо обміну понад 100 тисяч доларів і питає про курс долара.

Нагадаємо, раніше НАБУ та САП повідомили про підозру організатору розтрати заарештованого та переданого в управління АРМА майна вартістю понад 485 млн грн юристу Андрію Довбенку. Йому повідомили про підозру заочно, оскільки його місцезнаходження не було встановлено.

За даними прокуратури, організатору злочину-власнику низки юридичних компаній інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, год. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

До цього НАБУ та САП повідомили про підозру ексголові АРМА Антону Янчуку та іншим у махінаціях із заарештованим майном.

Як стверджують в НАБУ, арештоване майно передавали АРМА під приводом виконання судових рішень. Посадовці АРМА, своєю чергою, готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або ж вони швидко псуються і можуть втратити свою вартість. В подальшому майно оцінювала компанія-учасниця схеми за суттєво заниженою вартістю. За нею майно виставляли на електронні торги, організовані ДП «СЕТАМ». В свою чергу представники держпідприємства, учасники-змови, організовували торги у такий спосіб, щоб забезпечити перемогу наперед визначеній приватній компанії.

НАБУ та САП здобули докази щонайменше чотирьох епізодів такої протиправної діяльності упродовж 2019 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: