Справа Микитася про квартири НГУ: суд зняв арешт з майна померлого

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання представника дружини обвинуваченого про скасування арешту майна.

Вищий антикорупційний суд скасував арешт майна обвинуваченого колишнього заступника президента будівельної корпорації «Укрбуд» В'ячеслава Мармиша у зв'язку з його смертю. Його обвинувачували у справі екснародного депутата Максима Микитася про організацію заволодіння понад 81 млн грн Національної гвардії.

Таке рішення 25 січня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Представник дружини Мармиша подав клопотання про скасування арешту з майна, а саме: трьох земельних ділянок; п'ятьох квартир (площами 48,5, 72,9, 47,3, 111,3 і 107,9 кв. м); нежитлових приміщень загальною площею 1024,5 кв. м; 1/24 та 1/3 частки закладу ресторанного господарства загальною площею 1005 кв. м; 1/3 частки нежитлового приміщення загальною площею 63,6 кв. м; 1/2 частки нежитлового будинку загальною площею 436,4 кв. м; 1/2 частки групи нежитлових приміщень загальною площею 441,5 кв. м; машиномісця в підземному паркінгу; автомобілів MERCEDES-BENZ GL 350 CDI 4 МАТІС 2013 року випуску, MERCEDES-BENZ GLE 350D 2019 року випуску та VOLKSWAGEN TOUAREG 2012 року випуску; корпоративних прав 50% у ТОВ «С.А. Будівельні інвестиції», 50% у ТОВ «С.А. Право на землю», 50% у ТОВ «Енерджисолар» і 50% у ТОВ «Фазус»; 1/2 частки підвалу загальною площею 634,2 кв. м; 1/3 частки магазину загальною площею 63 кв. м; нежилого будинку загальною площею 454,1 кв. м і 1/2 частки магазину загальною площею 288,8 кв. м. Як вказав адвокат, потреба в арешт відпала, оскільки він був забезпеченням майбутньої конфіскації майна як покарання.

«Клопотання представника (дружини Мармиша – ред.) про скасування арешту майна - задовольнити. Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 21 січня 2020 року на майно, зареєстроване за (В'ячеславом Мармишем – ред.)», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Микитасю про підозру в організації заволодіння понад 81 млн грн Національної гвардії України. За версією слідства, екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Нацгвардії Юрієм Аллеровим, генеральним директором компанії «Укрбуд Девелопмент» Олегом Майбородою, його заступником Сергієм Якусевичем, приватним оцінювачем Алісою Гринчук та колишнім заступником президента будівельної корпорації «Укрбуд» В'ячеславом Мармишем, організував корупційну схему з заволодіння нерухомістю НГУ.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ НГУ) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва НГУ мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими НГУ відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати НГУ на старті домовленостей. У листопаді 2021 року справу передали до суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: