Українці зможуть розмитнити авто через смартфон

Читать на русском
Українці зможуть розмитнювати авто у «Дії» – ця послуга стане однією з перших цифрових в митній сфері.

В Україні власники автомобілів отримають можливість розмитнити транспорт за допомогою мобільного додатку та порталу «Дія». Наразі влада готує законодавчу базу та доопрацьовує сервіс технічно.

Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, розмитнення авто у кілька кліків в Дії зробить послугу простою та антикорупційною.

З процесу розмитнення повністю виключать людський фактор. Зараз команди підготували зміни до законодавства.

Розмитнення авто під час воєнного стану: скільки машин завезли і який дохід отримав держбюджетСкільки автомобілів завезли до України під час дії пільгового періоду розмитнення та скільки після його скасування – на інфографіці.

«Митний збір відбуватиметься за новою системою розрахунку. Вводите у калькуляторі три характеристики — рік авто, тип або об‘єм двигуна чи потужність, якщо маєте електрокар. Далі система автоматично розрахує вартість авто. Наприклад, ви маєте Audi A3 2006 року. На дизелі та з об‘ємом двигуна у 2 літри. За новими правилами заплатите 80 132 грн, замість 143 500 грн», – пояснив міністр.

Наразі послуга розмитнення авто у «Дії» ще перебуває у розробці, але розробники запевняють, що вона буде простою та зрозумілою.

Щоб розмитнити авто у смартфоні, потрібно буде зробити три кроки:

  1. Заповнити митну декларацію в «Дії» — ввести VIN-код автомобіля, який хочете розмитнити (деякі поля підтягнуться автоматично, а деякі — потрібно заповнити);
  2. Сплатити митні платежі — на основі даних декларації сума митних платежів буде розрахована автоматично, вам лише треба сплатити її в «Дії» вказавши реквізити своєї банківської карти);
  3. Пройти митний контроль — пред’явити авто митному органу, мати із собою телефон/планшет з «Дією» та доступом в інтернет, цифровий паспорт (закордонний чи ID-картка), банківську картку для оплати, оригінали документів: паспорт, податковий номер, договір про купівлю авто, технічний паспорт, документ, що підтверджує факт зняття машини з обліку в країні реєстрації тощо).

Нагадаємо, США сподіваються повторити успіх українського застосунку «Дія» в інших країнах світу.

У Мінцифри відповіли, чи розсилатимуть повістки через «Дію».

Також у «Дії» можна змінити місце проживання та скасувати статус внутрішнього переселенця.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: