Справа Лозинського: суд заарештував ще одного пособника

Читать на русском
Антикорупційний суд заарештував ще одного фігуранта гучної справи про хабар колишньому заступнику глави одного з Міністерств.

Вищий антикорупційний суд узяв під варту Миколу Лукашика, якого НАБУ і САП підозрюють в пособництві передачі 400 тисяч доларів неправомірної вигоди колишньому заступнику міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василю Лозинському.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

«24 січня слідчий суддя ВАКС частково задовольнив клопотання детектива НАБУ та застосував до ще одного підозрюваного у справі про надання неправомірної вигоди ексзаступнику міністра розвитку громад, територій та інфраструктури запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Як альтернативу, суддя призначив підозрюваному грошову заставу у розмірі 26 млн 840 тисяч грн», – інформує суд.

У повідомленні не вказується прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться саме про Миколу Лукашика. Його залучили до справи Лозинського як пособника у передачі неправомірної вигоді і контролера приватних компаній, з якими уклали договори поставки товарів для державного інституту.

У разі внесення застави на підозрюваного покладуть низку обов'язків: прибувати за кожною вимогою; не залишати Київ без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування із особами, вказаними в ухвалі суду та носити електронний браслет.

Нагадаємо, «Слово і діло» повідомляло про затримання заступника міністра Василя Лозинського на одержанні неправомірної вигоди. Пізніше у НАБУ підтвердили затримання заступника міністра, але прізвище його не назвали.

В органі додали, що завдяки оперативному проникненню до складу організованого злочинного угруповання (далі – ОЗУ) викрили та припинили його діяльність з розкрадання бюджетних коштів. До складу ОЗУ входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Детективи затримали його під час отримання 400 тисяч доларів неправомірної вигоди. Ці кошти заступник міністра одержав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами.

Влітку 2022 року Кабмін виділив 1,68 млрд грн, зокрема й для закупівлі обладнання і техніки, щоб забезпечити населення альтернативними джерелами світла, тепла і водопостачання у зимовий період через ситуацію, що склалась внаслідок руйнування об‘єктів критичної інфраструктури. Як встановило слідство, низка посадових осіб центральних та регіональних органів виконавчої влади вирішили привласнити частину державних коштів. Для цього — вступили у змову з групою посередників та забезпечили укладання договорів про закупівлі за завищеною на майже 280 млн грн вартістю з наперед визначеними суб’єктами підприємницької діяльності. Ті, як з'ясувало слідство, мали за це передати держслужбовцям вищезазначену суму як «винагороду».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: