НАБУ і САП завершили розслідувати другий епізод справи «Роттердам+»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку завершили розслідування другого епізода завдання збитків від впровадження Нацкомісією скандальної формули.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування другого епізоду справи про понад 20 млрд грн збитків упродовж 2018-2019 років від впровадження формули «Роттердам+».

Про це повідомляють прес-служби органів.

«16 січня 2023 року прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно 15 осіб, серед яких колишні та чинні посадовці Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній, які причетні до запровадження та застосування так званої формули «Роттердам+», внаслідок чого споживачі електроенергії протягом 2018-2019 років незаконно переплатили понад 20 млрд грн. На сьогодні прокурором надано доручення детективам НАБУ про відкриття стороні захисту матеріалів для ознайомлення», – інформує САП.

У НАБУ нагадали, що у цій справі про підозру повідомили 2 колишнім голам НКРЕКП, 6 ексчленами НКРЕКП; 2 чинним членам НКРЕКП; 1 чинному та 2 колишнім працівників НКРЕКП, а також 2 чинних посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній ДТЕК.

За інформацією «Слово і діло», про підозру повідомили двом ексголовам НКРЕКП Дмитру Вовку і Оксані Кривенко; ексчленам НКРЕКП Олені Антоновій, Олександру Формагею, Вікторії Морозовій, Руслану Машляківському, Борису Циганенку і Володимиру Євдокімову; члену НКРЕКП Дмитру Коваленку; заступнику начальника управління енергоринку НКРЕКП Тарасу Ревенку і ексначальнику відділу цього управління Володимиру Бутовському; генеральному директору ДТЕК Мережі Івану Гелюху і ще одну менеджеру ДТЕК Борису Лісовому.

Нагадаємо, 26 жовтня НАБУ і САП повідомили про підозру 15 особам у завданні понад 20 млрд грн збитків від формули «Роттердам+» за 2018-2019 роки. Серед підозрюваних двоє колишній голови НКРЕКП Дмитро Вовка і Оксана Кривенко, колишні та чинні члени Нацкомісії та інші особи.

Раніше НАБУ завершило розслідувати старий епізод справи про формулу «Роттердам+». У ній, за версією слідства, генеральний директор ДТЕК Мережі Іван Гелюх і ще один менеджер ДТЕК Борис Лісовий за попередньою домовленістю з ексголовою НКРЕКП Дмитром Вовком, колишнім членом Нацкомісії Володимиром Євдокімовим, заступником начальника управління енергоринку НКРЕКП Тарасом Ревенком і начальником відділу цього управління Володимиром Бутовським завчасно до ухвалення формули «Роттердам плюс» обговорювали можливість її впровадження. Спочатку формулу нібито планували застосувати лише на те вугілля, яке доставляють в Україну портами.

Проте кількість такого вугілля становила приблизно 130 тисяч тонн на рік із загального обсягу вугілля такої марки, яке використовують на ТЕС, в 25,5 млн тонн. Пізніше всі вищезгадані особи дійшли згоди застосовувати цю формулу на весь обсяг вугілля, що було запропоновано посадовцями НКРЕКП на засіданні 28 січня 2016 року. Вже 3 березня того ж року посадовці Нацкомісії після одержання дозволу з АМКУ забезпечили розгляду порядку денного, де було питання формули «Роттердам плюс», яку затвердили на тому засіданні. Попередня експертиза встановила нібито 18,87 млрд грн завданих збитків від впровадження НКРЕКП цієї формули, оскільки від неї отримала надприбутки група компаній ДТЕК, яка займала частку в тепловій генерації в 70%-80%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: