САП у березні скерує справу посадовців «Укрінмашу» про $500 тисяч

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав детектива Національного бюро і пришвидшив процедуру передачі до суду справи посадовців оборонного підприємства.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура після 6 березня скерує до суду кримінальне провадження за підозрою колишніх та чинних посадовців державної фірми «Укрінмаш» про замах на заволодіння 488 тисячами доларів.

Таке рішення 4 січня ухвали Вищий антикорупційний суд, яким стороні захисту встановили строк на ознайомлення з матеріалами слідства до цієї дати, повідомляє «Слово і діло».

«Встановити стороні захисту, а саме підозрюваним та їх захисникам, строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52020000000000345 від 22.05.2020 до 6 березня 2023 року включно, після спливу якого сторона захисту буде вважатися такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, 29 липня НАБУ і САП повідомили про підозру ексгендиректору «Укрінмаш» Сергію Слюсаренку, його заступнику Юрію Шрамку, експосадовцю «Укрінмаш» Єгору Москальцю, головному спеціалісту департаменту контрактної роботи «Укрінмаш» Владиславу Стороженку та представнику чеської компанії European commercial and industrial company s.r.o Дмитру Сівакову. Їм інкримінують замах на заволодіння 488 тис. дол.

Слідство встановило, що в 2018 році «Укрінмаш» виконував за зовнішньоекономічним контрактом капітальний ремонт авіаційних двигунів АЛ-31Ф та виносних коробок агрегатів до літаків типу Су-27 для потреб ВПС Індонезії на суму 2,8 млн дол. Безпосередньо ремонт здійснював Луцький ремонтний завод «Мотор».

Попри те, що працівники провели передконтрактну роботу та забезпечили укладання контракту, керівництво «Укрінмаш» уклало з приватною компанією агентську угоду, за якою та мала забезпечити підписання такого контракту та супроводжувати його виконання. Однак, як встановило слідство, відповідні послуги фактично не були надані, а акт виконаних робіт підробили. Загалом слідство встановило, що «Укрінмаш» мав перерахувати приватній компанії 488 тис. дол. (11,7 млн грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину).

Завдяки своєчасним діям детективів транзакцію заблокували. На всю суму коштів, яку планували безпідставно перерахувати іноземній компанії, ВАКС у 2020 році наклав арешт. Наприкінці жовтня 2022 року у цій справі завершили розслідування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: