В Україні до кінця року буде близько 2,6 млн безробітних – Мінекономіки

Читать на русском
На сьогоднішній день в Україні зареєстровано 241 тисячу безробітних. На одне робоче місце претендує 8 безробітних, торік у цей же час претендувало 4 особи.

В Україні до кінця року буде близько 2,6 млн безробітних. Якщо порівняти минулорічний показник, то кількість збільшиться майже вдвічі.

Про це в ефірі «Українського радіо» розповіла заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

За даними Центру зайнятості, станом на сьогодні в Україні зареєстровано 241 тисячу безробітних. У лютому таких було 317 тисяч – кількість зменшилась, бо люди поїхали за кордон, перебувають на тимчасово окупованих територіях та з інших причин.

Як змінювався рівень безробіття в Україні за останні 17 роківВ Україні зафіксовано найвищий рівень безробіття за чотири роки – 10,5 відсотків за перший квартал 2021-го.

«Але ми розуміємо, що та кількість зареєстрованих безробітних, яку ми можемо бачити зі статистики Державної служби зайнятості, — це лише ті, які стали на облік. Й зараз, під час війни, ми, на жаль, не отримуємо даних з Державної служби статистики, які б дали нам дуже конкретні цифри. Проте за допомогою макроекономічного моделювання, методології Міжнародної організації праці ми провели калькуляції та можемо констатувати, що до кінця року в нас буде близько 2,6 млн фактично безробітних. Якщо порівняти минулорічний показник, то це було 1,7 млн осіб, тобто кількість збільшилася трохи менше, як вдвічі», – повідомила Бережна.

При цьому кількість вакансій з літа почала збільшуватися. Нині на робоче місце претендує 8 безробітних, торік у цей же час претендувало 4 особи.

«Найбільше вакансій подають підприємства, які складають частку переробної промисловості, підприємства, які зайняті в торгівлі, в сфері освіти, охорони здоров’я та наданні соціальної допомоги. Тому, як і до війни, найбільше вакансій подається для працевлаштування, наприклад, робітників з обслуговування та експлуатації устаткування та машин — водіїв та токарів, кваліфікованих робітників з інструментом — швачок, пекарів, малярів, слюсарів-сантехніків. Тому ми бачимо тенденцію до відбудування держави і нам потрібна сила, яка буде брати участь в цьому відновленні», – розповіла заступниця міністра.

Нагадаємо, безробітних українців мають намір залучати до «армії відновлення» – вони братимуть участь у суспільно-корисних роботах.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як упродовж 17 років змінювався рівень безробіття в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: