НАБУ розслідує виплату юристам 24,5 млн грн держпідприємством «Антонов»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку проводять досудове розслідування за фактом імовірної розтрати та подальшого заволодіння коштами держпідприємства.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують імовірне заволодіння 24,5 млн грн державного підприємства «Антонов», який ці кошти сплатив юридичній фірмі «Ілляшев та Партнери» за допомогу у стягненні заборгованості Брокбізнесбанку перед ДП.

Про це йдеться в ухвалах Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та підтверджують джерела «Слово і діло».

Як вказується, НАБУ і САП розслідує факт розтрати ДП «Антонов» 24,8 млн грн та подальше заволодіння ними юридичною фірмою «Ілляшев та Партнери». Ця компанія на підставі договору від 2 липня 2018 року мала допомогти у стягненні заборгованості Брокбізнесбанку перед «Антоновим». В результаті на користь ДП «Антонов» була передана колишня будівля Брокбізнесбанку в Києва за адресою проспект Перемоги 41. Водночас, у справі перевіряється факт того, що сам Брокбізнесбанк запропонував передати цю будівлю ще до укладання договору з юрфірмою «Ілляшев та Партнери».

Спочатку юристи отримали 14,44 млн грн, оскільки це становило 9,98% від оцінки приміщення Брокбізнесбанку в 120,59 млн грн, що було погоджено в договорі. Проте пізніше юрфірма звернулася до ДП «Антонов» аби вони доплатили ще 11,05 млн грн, оскільки «Антонов» передав це приміщення Кабінету міністрів як виплату власних боргів, а нова оцінки вартості будівлі збільшилася до 212,90 млн грн. Цю винагороду в держпідприємстві погодили. Тому, на думку слідства, є обґрунтовані підозри вчинення кримінального правопорушення. Загалом юристи отримали 24,49 млн грн, попри наявність у ДП «Антонов» власного юридичного відділу, який міг вести цю справу.

30 червня Вищий антикорупційний суд заарештував 24,49 млн грн на рахунках юрфірми «Ілляшев та Партнери». Втім 1 вересня Апеляційна палата ВАКС скасувала арешт цих коштів. Наразі невідомо, чи був повторний арешт. Однак досудове розслідування триває, а про підозру нікому не повідомляли. Кримінальне провадження порушили в 2022 році.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливі зловживання службовців Міністерством культури. Раніше Національного бюро розпочало розслідувати зловживання посадовців держпідприємства «Волиньторф».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: