Вторгнення путіна в Україну прискорює демографічний крах росії – Bloomberg

Читать на русском
Втрати рф на полі бою, мобілізація та втеча росіян за кордон прискорять демографічний крах країни. Продовження війни до кінця наступної весни може рекордно знизити коефіцієнт народжуваності.

Рішення володимира путіна вторгнутися в Україну призвело до історичного скорочення населення росії. Цілі путіну зі стабілізації демографічної ситуації цього року підривають втрати на полі бою, мобілізація та втеча росіян за кордон.

Про це пише Bloomberg.

Збитки, викликані війною, можна порівняти з демографічною кризою 90-х років, періодом економічних труднощів після розпаду Радянського Союзу, що призвело до різкого падіння рівня народжуваності.

Раніше у планах російського уряду було зупинити скорочення чисельності населення у 2022 році, перш ніж у 2030 році має відновитися зростання. Але за кілька тижнів до оголошення мобілізації внутрішній звіт, пише видання, показав, що ці цілі були нереалістичними.

30 років Незалежності: як змінювалася демографічна ситуація в УкраїніЯк змінювався рівень народжуваності і смертності за час незалежності України – на інфографіці.

Посилаючись на наслідки коронавірусу та міграційний відтік, у звіті натомість йшлося про скорочення населення рф на 416,7 тисяч осіб у 2030 році.

За словами дослідника та фахівця з демографії Ігоря Єфремова, якщо військові дії продовжаться найближчими місяцями, у росії може народитися менше 1,2 млн осіб – це буде найнижчим показником у її сучасній історії.

«Головний удар по народжуваності буде непрямим, тому що для більшості сімей горизонт планування буде повністю зруйнований. І що довше триває мобілізація, то сильнішим буде вплив», — сказав Єфремов.

«Населення росії скорочується, і війна скоротить його ще більше. Причини? Еміграція, низька народжуваність та втрати, пов'язані з війною. Це підірве потенційне зростання та затягне податково-бюджетну політику, оскільки уряд намагається звернути назад скорочення робочої сили за допомогою пронаталістської політики», – заявив економіст Олександр Ісаков.

За словами Єфремова, продовження військової кампанії та мобілізації до кінця наступної весни буде «катастрофічним», оскільки за 12 місяців до середини 2024 року народжуваність, ймовірно, знизиться до 1 мільйона. За його словами, коефіцієнт народжуваності може становити 1,2 дитини на одну жінку, що в росії спостерігалося лише один раз у 1999-2000 роках.

Нагадаємо, за прогнозом ЮНІСЕФ, кількість росіян, які живуть за межею бідності, через війну проти України зросте у 2022 році на 8,3 мільйона людей.

При цьому, за даними за червень, за межею бідності вже живе кожен сьомий росіянин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: