Справа Південноукраїнської АЕС: обвинуваченому знову продовжили арешт

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про продовження строку арешту обвинуваченого, який після п'яти років переховування повернувся до України.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд продовжив до 31 жовтня строк тримання під вартою колишнього голови правління ПрАТ «Уніс-Центр» Антона Костянецького, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у причетності до розкрадань на Южноукраїнській атомній електростанції.

Таке рішення 2 вересня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання прокурора Подгорця Сергія Васильовича про продовження строку тримання під вартою обвинуваченому (Антону Костянецькому – ред.) – задовольнити. Продовжити обвинуваченому (Антону Костянецькому – ред.) запобіжний західу вигляді тримання під вартою на строк 60 днів, тобто до 31 жовтня 2022 року», – йдеться в рішенні.

Також суд визначив 3,076 млн грн застави як альтернативу триманню під вартою.

У самому рішенні не вказується прізвище обвинуваченого, але в попередній ухвалі про обрання запобіжного заходу йдеться саме про Костянецького. У рішенні від 24 травня 2022 року вказується, що 10 лютого 2017 року Костянецький з метою ухилення від досудового розслідування покинув територію України. Його оголосили в розшук та заочно заарештували. Також судом було надано дозвіл на заочне розслідування.

Обвинуваченого було затримано 21 травня 2022 року детективами НАБУ. Раніше Костянецький обіймав посаду голови правління ПрАТ «Уніс-Центр», яке якраз і фігурує у кримінальному провадженні. Його мати Світлана Костянецька займалася фінансами у групі компаній Dara Group, до складу якої і входило ПрАТ «Уніс-Центр».

Нагадаємо, у цій справі обвинувачують колишнього президента НАЕК «Енергоатом» Віссаріона Кіма; його сина Артема; президента DARA Group Едуарда Самоткала; ексбухгалтера ТОВ «Уніс-Центр» і ТОВ «Арстрейд» Світлану Костянецьку та її сина Антона; Дмитра Лисенка, Сергія Юркевича, Олексія Масолобова, Олексія Рибака, Юрія Дмитренка і Володимира Богатчука.

За версією обвинувачення, у 2011-2012 роках начальник управління виробничо-технічної комплектації ЮУАЕС Дмитро Соколов (переховується за кордоном), використовуючи підконтрольні його пособнику бізнесмену Дмитру Лисенку підприємства в якості засобів та знарядь вчинення злочину, зловживаючи своїм службовим становищем, протиправно заволодів грошовими коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» під час здійснення закупівлі обладнання у ТОВ «Арстрейд». Як з'ясувалося, обладнання закуплено за завищеними цінами, що завдало державному підприємству збитків на суму 12,3 млн грн.

Другий епізод стосується закупівлі ЮУАЕС у ПрАТ «Уніс-Центр» обладнання за 31,13 млн грн. За даними експертизи, переплата становить 17,42 млн грн. Загальна сума заволодіння – 27,94 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: