Військовий облік для жінок: Міноборони подало до Ради свої пропозиції

Читать на русском
У четвер, 31 серпня, Міноборони внесло до парламенту пропозиції, спрямовані на врегулювання питання щодо постановки жінок на військовий облік.

У четвер, 31 серпня, Міноборони внесло до парламенту пропозиції, спрямовані на врегулювання питання щодо постановки жінок на військовий облік.

Про це повідомляє заступник міністра оборони Алла Маляр у Telegram.

«Міноборони розробило та передало у Верховну раду пропозиції змін до закону України «Про військовий обов'язок та військову службу» щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Зараз працюємо над законопроектом разом із профільним комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки», - написала Маляр.

Наказ Міноборони: кому з українок потрібно буде стати на військовий облік та навіщоЖінки багатьох спеціальностей будуть зобов'язані стати на військовий облік. Як, коли і головне навіщо це треба буде робити, розібралося Слово і діло.

За словами чиновниці, постановку жінок на військовий облік було врегульовано законом і Генштаб чи Міноборони не можуть запроваджувати будь-які нововведення без змін до закону.

Маляр зазначила, зараз в Україні немає гострої потреби у тому, аби суттєво збільшити кількість жінок на військовому обліку. Але при цьому для ЗСУ залишається потреба в окремих фахівцях у сферах медицини, радіотехніки та харчових технологій.

«Тому, у разі ухвалення змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок та скоротить перелік оптимальної потреби», - додала Маляр.

Вона також нагадала, що йдеться лише про добровільну постановку на військовий облік, оскільки «з 2014 року жодна жінка не потрапила на фронт у примусовому порядку».

У жовтні 2022 року набуває чинності наказ Міністерства оборони, згідно з яким українки певних професій мають стати на військовий облік.

До переліку з професій віднесли: медичну справу, маркетинг, інженерію, харчові технології, журналістику – всього 14 спеціальностей та 7 суміжних із ними професій. При цьому жінки, сфери діяльності яких не вказані вище, можуть стати на військовий облік у добровільному порядку.

Раніше в Міністерстві оборони України заявили, що на сьогоднішній день ВСУ не потребує примусової мобілізації жінок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: