Вибори у Франції: Макрон втратив більшість у парламенті

Читать на русском

Коаліція президента Франції Макрона не отримала більшості на виборах до нижньої палати парламенту. У той же час об'єднання Марін Ле Пен отримало рекордні 89 місць.
AFP/Getty Images

Коаліція президента Еммануеля Макрона не отримала більшості на виборах до нижньої палати парламенту. Це перший випадок із 1988 року, коли щойно обраний президент не зміг отримати більшість.

Про це пише агентство Reuters.

Пропрезидентська коаліція отримала 245 місць із 577. Це на 44 менше, ніж потрібно для контролю над парламентом Франції і більш ніж на сто менше, ніж за підсумками минулих виборів.

Ультраправе «Національне об'єднання» під керівництвом Марін Ле Пен отримало рекордні 89 місць у парламенті. Ліва коаліція здобула 131 місце, правоцентристська партія республіканців – 61 місце.

Тепер прибічникам Макрона потрібно або домовитися з іншими силами про постійну коаліцію, або укладати ситуативні союзи, щоби проводити потрібні рішення через парламент.

Водночас у Республіканській партії, яку називали найімовірнішим союзником Макрона у парламенті, заявили, що залишаться в опозиції. «Ми агітували в опозиції, ми в опозиції і залишимося в опозиції, все дуже ясно. Це буде конструктивна опозиція, але реальна опозиція Еммануелю Макрону», – сказав Крістіан Джейкоб.

Нагадаємо, у квітні Макрона було переобрано президентом Франції. Він набрав 58,55% голосів виборців, а його суперниця Марін Ле Пен – 41,45%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: