Литва припинила імпорт електроенергії з росії

Читать на русском
Литва відмовилася від імпорту російської електроенергії. Рішення про це ухвалило Міненерго країни.
Фото: euneighbours.eu

Литва відмовилася від імпорту російської електроенергії. Рішення про це ухвалило Міненерго країни. Воно набуло чинності у неділю, 22 травня.

Про це повідомляє сайт литовського відомства.

Як змінювались експорт та імпорт електроенергії в Україні з 2014 рокуЯкими були загальні обсяги експорту та імпорту електроенергії в Україні з 2014 року, дивіться на інфографіці.

«Згідно з рішенням оператора біржі електроенергії Nord Pool, торгівля виробленою в росії електроенергією, що здійснювалася підприємством Inter RAO (через дочірню компанію Inter RAO Lietuva – ред.), припиняється», – йдеться у повідомленні.

Потреби Литви задовольнятимуться внутрішнім виробництвом та імпортом через з'єднання з Латвією, Польщею та Швецією. Відомо, що 2021 року Литва імпортувала з росії 17% електроенергії, необхідної для внутрішнього споживання.

Таким чином, зараз у Литві більше немає ні газу, ні нафти, ні електроенергії російського виробництва.

«Це надзвичайно важлива віха не лише на шляху Литви до енергетичної незалежності. Це вираз нашої солідарності з Україною, що воює, тому що ми не можемо дозволити, щоб наші гроші фінансували російську військову машину», – заявив міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс.

Нагадаємо, 10 травня Литва визнала росію терористичною країною.

Перед цим влада Литви закликала країни-противники ембарго на нафту з росії відвідати міста під Києвом, де окупанти рф вчиняли звірства і після цього переглянути свою позицію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: