Названа кількість вбитих українських та іноземних журналістів з початку вторгнення рф

Читать на русском
За час війни в Україні окупанти вбили понад 20 українських та іноземних журналістів. Також рф знищила понад 100 регіональних медіа.
Фото: НСЖУ

За час війни в Україні окупанти вбили понад 20 українських та іноземних журналістів. Понад сто регіональних медіа змушені були припинити роботу через загрози.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України. Заява оприлюднена з нагоди Всесвітнього дня свободи преси 3 травня.

Рейтинг свободи преси: яке місце посідала Україна в 2002-2020 рокахМісце України в рейтингу свободи преси від Репортерів без кордонів за останні 19 років – на інфографіці.

«Вторгнення російських військ на територію України 24 лютого ознаменувало новий етап жорстоких репресій проти незалежної журналістики в Україні. За понад два місяці російські загарбники вбили понад двадцять українських та іноземних журналістів. Понад сто регіональних медіа на тимчасово захоплених територіях змушені були припинити роботу через погрози, знищення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації», - йдеться у заяві.

Також водночас із військовою агресією росія веде інформаційну війну. У списку злочинів росії проти ЗМІ в Україні – вбивства та викрадення журналістів, обстріли та захоплення телевеж, хакерські атаки на сайти інформаційних ресурсів.

«На захоплених територіях росія запускає трансляцію своїх пропагандистських каналів, які використовуються для ще більшої інформаційної експансії, виправдання російського вторгнення та розпалювання міжнаціональної ворожнечі», - додали в прес-службі.

У МЗС нагадали, що нещодавно жертвою збройної агресії Росії стала журналістка «Радіо Свобода» Віра Гирич. Вона була вбита в будинку у центрі Києва, куди потрапила російська ракета.

Нагадаємо, за рік Україна втратила дев'ять позицій у світовому індексі свободи преси.

На інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, яке місце у рейтингу свободи преси Україна посідала у 2012-2021 роках, а також хто був лідером та аутсайдером у рейтингу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: