Суперечливі повідомлення ЗМІ про отруєння перемовників: що відомо

Читать на русском
Суперечливі повідомлення з'являються у світовій пресі про нібито отруєння перемовників. Спочатку говорили про нібито отруєння Умєрова, яке він заперечив – тепер повідомляють про начебто застосування хімічної зброї до Абрамовича і двох українців.

У російського олігарха Романа Абрамовича та двох членів української команди переговорників з'явилися симптоми підозри на отруєння після зустрічі на початку цього місяця.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal, посилаючись на свої джерела. Також інформацію підтверджують розслідувачі Bellingcat.

Так, американські журналісти написали, що «після зустрічі в українській столиці у пана Абрамовича, який курсував між Москвою, Львовом та іншими переговорними майданчиками, а також як мінімум у двох високопоставлених членів української команди з'явилися симптоми, що включають почервоніння очей, постійні та хворобливі сльозотечі і лущення шкіри на обличчі та руках».

Цікаво, що видання пише про «переговори у Києві», хоча офіційні зустрічі відбувалися поза межами України.

Пізніше у твіттері Bellingcat з'явилося повідомлення на підтримку інформації WSJ.

«Bellingcat може підтвердити, що у трьох членів делегації, які були присутні на мирних переговорах між Україною та Росією в ніч з 3 на 4 березня 2022 року, було виявлено симптоми отруєння хімічною зброєю. Однією з жертв став російський підприємець Роман Абрамович», – повідомили розслідувачі.

Перемовник української сторони, радник глави ОП Михайло Подоляк оперативно прокоментував повідомлення про застосування хімзброї: «Усі члени переговорної групи працюють сьогодні у звичайному режимі. В інформаційному полі зараз багато інформаційних спекуляцій, різних конспірологічних версій та елементів тієї чи іншої інформаційної гри. Тому, ще раз повторю – члени переговорних груп працюють сьогодні у штатних режимах».

Сьогодні вранці в деяких джерелах інформації, зокрема російських, з'явилося повідомлення про нібито отруєння учасника переговорної групи від України, члена фракції «Голос» Рустема Умерова. Той спростував ці дані та попросив не довіряти неперевіреним джерелам інформації.

У зв'язку із даними преси щодо застосування хімічної зброї на переговорах «Українська правда», зокрема, [згадує] смерть учасника першого раунду переговорів від України (https://www.pravda.com.ua/news/2022/03/28/7335293/) Дениса Кірєєва. Видання нагадує, що консультант загинув за загадкових обставин.

Нагадаємо, спочатку у медіа з'явилося повідомлення про те, що Кірєєв був підозрюваним у держзраді, пізніше з'явилася суперечлива інформація про те, що банкір співпрацював з українською розвідкою та загинув під час виконання спецзавдання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: