Військові облігації в Україні: у чому їхня особливість та де їх можна купити

Читать на русском

У чому особливість військових облігацій, які умови придбання та де їх можна купити, читайте у матеріалі Слово і діло.

Після того, як росія розпочала повномасштабну війну в Україні, уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Таким чином планується залучити до 400 млрд грн. Кошти підуть на забезпечення проведення пріоритетних видатків держбюджету України в умовах воєнного стану. У чому особливість військових облігацій, які гарантії дає держава, де можна придбати облігації та на яку суму, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Що таке державні облігації?

Облігації внутрішніх державних позик України – це державні цінні папери, що розміщуються лише на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов'язання України відшкодувати пред'явникам цих облігацій їхню номінальну вартість з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій.

Якщо казати простіше – держава, фактично, бере у вас борг та за окреслений період виплачує відсотки, а в кінці повертає всю суму.

Чи відрізняються військові облігації від «звичайних»?

За словами фінансового аналітика групи ICU Михайла Демківа, «військові облігації» дійсно звучить як фінансування армії, але все таки «підписати кожну гривню не можна».

«Гроші, які залучає Мінфін, поступають на його рахунок і далі здійснюються видатки. Зараз ситуація така, що в пріоритеті – армія. Відповідно, залучені Мінфіном кошти йдуть на армію, але якихось юридичних обмежень, куди їх витрачати, немає. Військовими вони називаються тому, що вони під час війни розміщуються», – пояснив він у розмові зі «Слово і діло».

Він також додав, що ОВДП в Україні (на відміну від депозитів), не оподатковується. Ставки за ними багато в чому залежать від очікування щодо інфляції.

«До 24 лютого, дохідність (інфляція, яку очікували на наступні 12 місяців) коливалась на певному рівні. Після початку війни все кардинально змінилося. Однак суто технічно Мінфін так само випускає ОВДП, але рівень інфляції вже навряд чи буде таким, як раніше прогнозували аналітики – вона буде набагато вищою», – розповів Демків.

За його словами, коли Мінфін залучає гроші по 11%, це більше про благодійність, адже на таких військових облігаціях особливо заробити не вдасться.

«Розміщення під таку ставку – це допомога Україні. Є велика ймовірність, що інфляція буде вищою, ніж 11%, що пропонує Мінфін. Але загалом у світі вже давно існує така практика, що населення з патріотичних причин позичає уряду під низьку ставку, для того, щоб профінансувати армію», – додав фінансовий аналітик.

Які умови придбання військових облігацій?

Військові облігації в Україні продають за річною ставкою в 11%. Також є можливість придбати облігації на більш короткий термін, але ставка буде меншою – 10%.

Вартість однієї облігації становить 1 000 грн, вона також може бути визначена в іноземній валюті.

За 22 березня Мінфін розмістив військові облігації на суму понад 6 млрд гривень. З них 4,8 млрд грн – від розміщення річних облігацій, інша частина – від короткострокових.

Для порівнянн, ось такими були результати попередніх аукціонів:

Де придбати військові облігації?

Міністерство фінансів оприлюднило список банків та брокерів, де можна купити облігації.

Банки-первинні дилери:

  • Укргазбанк. Є можливість купівлі ОВДП через мобільний додаток
  • Укрексімбанк.
  • Альфа-Банк.
  • ПУМБ. Є можливість інвестування в ОВДП через мобільний додаток. Скасовані комісії зберігача і брокера.
  • Південний. Для військових ОВДП: Відкриття рахунку в цінних паперах – 1 грн; виконання облікових операцій з цінними паперами (зарахування) – 1 грн.

Ліцензовані брокери:

  • ICU;
  • Універ Капітал. Відсутня комісія брокера. Купівля доступна через мобільний додаток Wotan;
  • Дрегон Капітал.Купівля також доступна через мобільний додаток Wotan.

Мінімальна сума інвестицій від 50 000 гривень:

Мінімальна сума інвестицій від 100 000 гривень:

Мінімальна сума інвестицій від 300 000 гривень:

Мінімальна сума інвестицій від 500 000 гривень:

  • ОТП банк. Нульова комісія брокера. Для купівлі військових ОВДП необхідно звернутись до менеджерів у відділенні.
  • Райффайзен Банк.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві фінансів розповіли, що попри війну Україні не загрожує дефолт. Держава зможе здійснити всі заплановані виплати.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: