Від 500 до 900 окупантів перебувають на захопленій Запорізькій АЕС

Читать на русском
У Національній атомній енергогенеруючій компанії розповіли про ситуацію на захопленій атомній електростанції в Енергодарі.

Від 500 до 900 загарбників наразі перебувають на Запорізькій атомній електростанції, яку захопили окупаційні війська Російської Федерації.

Про це повідомив керівник державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» Петро Котін на брифінгу.

«АЕС все ще керує український персонал станції. Але вони повинні узгоджувати всі свої дії з російськими військовими. Окупанти навіть не уявляють, з чим мають справу. Ми змушені тільки відповідати на їхні накази. Наприклад, вчора: у них є зона вторгнення, яку вони оточили і з якої вони стріляють. Прямо напроти атомної станції дуже близько розташований енергоблок №1, поруч з ним вони підірвали металевий ящик. Вибух був гучним. Наслідки цих дій можуть бути жахливими», – сказав він.

За словами Котіна, будь-який уламок боєприпасу чи ракети, який потрапить у сховище відпрацьованого ядерного палива, може спричинити ядерну катастрофу чи витік радіації.

«Вперше в історії мирної атомної енергії загарбники вторглися на територію атомної станції, захопили адміністративну будівлю та навчально-тренувальний центр. Це надзвичайно небезпечно, оскільки ЗАЕС має 6 енергоблоків, кожен потужністю 1000 МВт. Також там всередині зберігається велика кількість радіоактивних матеріалів та ядерного палива і знаходиться сховище відпрацьованого ядерного палива – з контейнерами з відпрацьованими паливними збірками», – розповів керівник «Енергоатому».

Нагадаємо, вночі 4 березня російські окупанти обстріляли перший енергоблок Запорізької АЕС. В результаті на станції спалахнула пожежа, яку вдалося загасити.

Минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії втратило доступ до систем моніторингу ядерного матеріалу Запорізької АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: