Галущенко розповів, коли енергосистема України синхронізується із європейською

Читать на русском
Синхронізація української енергетичної системи із європейською ENTSO-E знаходиться на завершальній стадії.

Енергосистема України синхронізується з енергосистемою континентальної Європи (ENTSO-E) протягом тижня.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

«Наразі закінчується технічна підготовка синхронізації. Вона має завершитись у найближчі кілька днів. Ми очікуємо, що найближчого тижня має відбутися наше приєднання», – сказав міністр.

За його словами, Україна впевнено рухається у напрямку зміцнення своєї енергонезалежності. Глава Міненерго сподівається, що і Європа піде цим шляхом, зокрема, відмовиться від російського газу.

«Ми попереджали, що Росія використовує газ як зброю. І ось сьогодні ця зброя вже на наших вулицях... Європейці просто мають ухвалити рішення. Вони просто мають відмовитися від закупівлі російського газу та нафти. Можливості диверсифікації є», – вважає Галущенко.

Нагадаємо, отримати «енергетичний безвіз» Україна мала у 2023 році. Перед цим Україна мала відключитися від енергосистеми Росії та Білорусі, щоб пройти тест на роботу в ізольованому режимі.

Перше тестове відключення припало на початок вторгнення Росії в Україну. Після цього Міністерство енергетики вирішило більше не приєднуватися до енергомереж Росії та Білорусі, а прискорити синхронізацію з Європою. У Євросоюзі на це дали згоду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: