Ціни на бензин зростають від початку року: в чому причина

Читать на русском

Слово і діло розбиралося, чому в Україні різко зростають ціни на бензин та які прогнози на майбутнє.
Слово і діло

Автомобільне пальне в Україні помітно здорожчало від початку року. Майже за два місяці ціна на бензин А-95 в середньому зросла на 4,74 грн. Водночас міністр економіки Юлія Свириденко днями заявила, що Кабінет міністрів розробляє механізм для стримування цін. Що впливає на зростання вартості автомобільного пального та які прогнози на найближче майбутнє – у матеріалі «Слово і діло».

Як змінилась вартість пального від початку року

На початку року середня вартість бензину А-95 становила 30,21 грн за літр. Натепер вартість пального зросла на 4,7 грн майже за два місяці.

Вартість дизельного пального нині на рівні 34,14 грн за літр. За два місяці ціна також зросла на 4,7 грн за літр. А от ціна на автомобільний газ навпаки знизилася – з 19,03 грн за початку року до 18,86 грн нині.

Ціни на автомобільне пальне станом на 17 лютого:

  • бензин А-95 преміум – 36,74 грн (+4,43 грн від початку року);
  • бензин А-95 – 34,95 грн (+4,74 грн);
  • бензин А-92– 34,06 грн (+4,64);
  • дизельне пальне – 34,14 грн (+4,74 грн);
  • газ авто­мобільний – 18,86 грн (-0,18 грн).

Отже, найбільше змінилась вартість дизпального та бензину А-95. Найменше – автомобільного газу.

За областями ситуація виглядає таким чином:

У західних областях вартість бензину переважно вища 35 грн. У Києві та північних областях дещо менша. Найдорожче бензин А-95 коштує у Луганській області – 36,36 грн за літр.

Найдорожчий газ також у Луганській області – 19,34 грн за літр, на 10 копійок дешевше – в Одеській області.

За тиждень (11-18 лютого) середня ціна країні бензину А-92 зросла на 90 коп./л, бензину А-95 – на 87 коп./л, а дизельного пального – на 76 коп./л.

Як змінились середні ціни на пальне на українських АЗС за відповідний період:

Зростання цін стало результатом коригування вартості палива відповідно до нещодавньої постанови уряду.

Що кажуть у Мінекономіки та Кабміні

Кабінет міністрів розробляє механізм для стримування цін на бензин, які зростають на тлі здорожчання нафти на світовому ринку. Про це нещодавно заявила міністр економіки Юлія Свириденко.

«Тому ми розробляємо комплексний план для того, щоб стабілізувати цю ситуацію», – зазначила Свириденко.

15 лютого Міністерство економіки оприлюднило нові розрахунки середньої вартості бензину та дизельного пального, від якої АЗС можуть встановлювати свою націнку.

Від початку лютого розрахункові ціни для бензину підвищили на 0,91 грн – з 30,84 грн до 31,75 грн/л, для дизельного пального – на 0,77 грн (з 28,30 грн до 29,07 грн/л).

«На підставі розрахунків акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» визначено середню вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 29,07 грн, та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm, яка становить 31,75 грн», – йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Нагадаємо, Кабмін встановив граничні рівні торгової надбавки до середньої ціни дизельного пального не вище як 7 грн за літр, а бензину – не вище 5 грн за літр. Вартість преміум-пального та автогазу не регулюється.

Максимальна вартість бензину на заправках не може перевищувати 36,75 грн за літр, а дизельного пального – 36,07 грн за літр.

Чому зростають ціни на пальне – пояснює експерт

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев виділив дві основні причини зростання ціни на бензин.

«Однією з основних причин зростання вартості нафтопродуктів в Україні є подорожчання палива на кордоні, оскільки ¾ нафтопродукції Україна завозить», – розповів він у розмові зі «Слово і діло».

Друга причина – здешевлення національної валюти, зокрема, щодо євро. Станом на 18 лютого курс євро становить 32,19 грн/євро.

«За євро, за курсом Національного банку України, сплачується акцизний податок та купується за комерційним курсом основна частка пального, яке імпортується в Україну», – пояснив експерт з енергетики.

За його словами, сумарно дія цих двох чинників зумовила появу об’єктивних підстав для подорожчання нафтопродуктів від початку року.

«Додатковим чинником стала щодекадна публікація Мінекономіки так званих рекомендованих цін, які відкрили шлях до більшого зростання цін, ніж це спричинено об’єктивними підставами», – наголосив Рябцев.

Чому Мінекономіки вдається таких кроків, запитувати потрібно безпосередньо у самого відомства, вважає експерт.

«Впродовж усього 2021 року публікація рекомендованих цін пришвидшувала зростання вартості нафтопродуктів на заправках», – додав він.

За словами Рябцева, теоретично, уряд може зменшити максимально допустиму надбавку на бензин, але фактично вони не мають на це права.

«Рекомендовані ціни суперечать Господарському кодексу, який визначає, що вартість нафтопродуктів має визначатися на вільному ринку за згодою споживача і постачальника», – зауважив він.

Але чому не зростає ціна на скраплений газ? Рябцев пояснив, що у нього зовсім інші тенденції і тут також є кілька причин.

«Насамперед, попит на скраплений нафтовий газ є сезонним. Взимку цей продукт майже не користується попитом через проблеми із запуском холодного двигуна. Тобто, все одно має використовуватися бензин, для того, щоб запустити двигун на морозі, а після того, як він розігрівається, вже під’єднується подача газу. Але це за умови, що в машині двопаливний двигун. Якщо просто однопаливний, то взимку важко стартувати чисто газовим двигуном», – пояснив експерт.

Він зазначив, що влітку попит зростає швидко – щойно середня температура буде вищою ніж 5 градусів за Цельсієм, зростання відбувається.

«Трейдери знають, що попиту немає, тому і окремих заправок, які б спеціалізувалися лише на скрапленому газі дуже мало. Крім того, газ не регулюється державою. Тому є всі підстави казати, що там немає відповідних проблем, які є на ринку бензину та дизельного пального», – додав Рябцев.

Експерт прогнозує, що найближчим часом ціна на бензин та дизельне пальне буде зростати, адже Мінекономіки фактично знову порадило (дозволило) підвищити ціни.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у січні 2022 року в Україні зросли роздрібні ціни на бензин та дизельне пальне порівняно з попереднім торговим днем.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: