Агресія у бік журналістів: НСЖУ назвала кількість інцидентів за рік

Читать на русском
В Україні у 2021 році сталося 70 інцидентів із застосуванням сили до журналістів. Це трохи менше, ніж у 2020 році.
Фото: bykvu.com

В Україні 2021 року сталося 70 інцидентів із застосуванням сили до журналістів, у яких постраждали сто працівників українських ЗМІ.

Такими є дані моніторингу Індекс фізичної безпеки журналістів, заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко у вівторок, 1 лютого, в Facebook.

ЗМІ в період деолігархізації: які зміни очікують на медіаНовий закон про деолігархізацію суттєво вплине на вітчизняний медійний ринок. Чи зникне вплив на медіа з боку олігархів і що зміниться для самих ЗМІ – аналізував політолог Олександр Радчук.

За словами Томіленка, ця цифра майже дорівнює показникам 2020 року, коли у 77 епізодах насильства постраждав 101 журналіст.

Невелике зниження рівня агресії експерти Союзу пояснюють адаптацією суспільства до карантинних обмежень, запровадження яких спричиняло психологічну напругу та провокувало додаткову агресію щодо працівників ЗМІ.

Найчастіше фізичної агресії журналісти зазнавали у столичному регіоні - 20 випадків у Києві та Київській області, а також на Одещині (8 випадків). Також високі показники зафіксовано минулого року у Харківській (5 випадків) та Житомирській (4 випадки) областях.

Водночас високим залишається рівень фізичної агресії по відношенню до жінок-журналісток: у 2021 році постраждали 25 журналісток (у 2020 році – 36).

Силовики у 2021 році застосували силу щодо журналістів у чотирьох епізодах (позаторік – у шести), а посадові особи, депутати та чиновники – у 12 (позаторік – лише у чотирьох).

Два випадки у 2021 році трапилися із застосуванням зброї.

Нагадаємо, у січні в Києві побили та пограбували журналіста та медіа-експерта Андрія Кулікова.

Також будо названо кількість убитих у всьому світі журналістів за рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: