Мінімальний розмір аліментів збільшили: яка тепер сума виплати на дитину

Читать на русском
В Україні розмір аліментів на дитину збільшиться до 50% прожиткового мінімуму. Рада ухвалила закон.
Фото Слово і діло

В Україні розмір аліментів на дитину збільшиться до 50% прожиткового мінімуму. Відповідний законопроєкт ухвалила Верховна рада.

Законопроект №3881 на засіданні у середу, 26 січня, підтримали 299 парламентаріїв.

Аліменти на дитину: як змінюватиметься розмір виплат у 2022 роціРозмір аліментів на неповнолітню дитину у 2022 році зросте кілька разів. Докладніше – у матеріалі.

Документом законодавчо закріплюється мінімальний розмір аліментів, що підлягає стягненню на дитину інших членів сім'ї та родичів не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Розмір аліментів, стягуваних з інших членів сім'ї та родичів на дітей та непрацездатних повнолітніх, які потребують матеріальної допомоги, визначається на частку від заробітку або у твердій грошовій сумі, йдеться у законі.

При визначенні розміру аліментів суд бере до уваги матеріальне та сімейне становище платника та одержувача аліментів.

Якщо місце проживання або перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, то дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального становища сім'ї, в якій виховується дитина. Проте не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Нагадаємо, у 2022 році прожитковий мінімум дітей віком до шести років: з 1 січня – 2 100 грн., з 1 липня – 2 201 грн., з 1 грудня – 2 272 грн. Для дітей віком від шести до 18 років: з 1 січня – 2 618 грн., з 1 липня – 2 744 грн., з 1 грудня – 2 833 грн.

Також ми писали про те, у кого і на скільки виростуть пенсії у 2022 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: