Справа «Стіни»: суд зобов'язав примусово доставити обвинуваченого прикордонника

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув клопотання прокурора САП про виділення матеріалів стосовно обвинуваченого, вирішивши його примусово доставити на засідання.

Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро примусово доставити на засідання старшого офіцера першого окремого відділу капітального будівництва Державної прикордонної служби В'ячеслава Майдановича, обвинуваченого у заволодінні коштами, виділеними на реалізацію проєкту «Стіна».

Таке рішення 22 грудня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується у документі, під час засідання прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олег Макар подав клопотання про виділення матеріалів та зупинення провадження в частині одного з обвинувачених у зв'язку з тривалою хворобою до його видужання. За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться саме про Майдановича.

Судді встановили, що вказане клопотання мотивоване тим, що обвинувачений двічі не з'являвся на судові засідання через хворобу. Про тривалість лікування наразі суд стороною захисту не поінформовано. Адвокат повідомив, що наступного засідання зможе надати документи, які підтверджують поважність неприбуття його підзахисного в судові засідання.

Скільки Україна щороку витрачає коштів на проєкт «Стіна»Скільки Україна щороку витрачає на будівництво проєкту «Стіна», дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Вивчивши клопотання, колегія встановила, що у суду відсутні документи на підтвердження як самої госпіталізації Майдановича так і, зокрема, його неможливості тимчасово залишити цей медичний заклад і прибути на судове засідання. Тож судді вирішили застосувати до обвинуваченого примусовий привід, а у разі надання документів щодо хвороби Майдановича судді розглянуть клопотання про виділення матеріалів стосовно нього в окреме провадження.

«Клопотання прокурора Макара О.І. – задовольнити частково. Визнати причину неявки на судове засідання обвинуваченого (В'ячеслава Майдановича – ред.) неповажною. Здійснити привід обвинуваченого (В'ячеслава Майдановича – ред.) на судове засідання, призначене на 13 січня 2022 року об 08:00. Виконання ухвали про здійснення приводу обвинуваченого доручити Національному антикорупційному бюро України», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, в цій справі обвинувачення висунули: начальнику управління будівництва Департаменту ресурсного забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби Олександру Атаманюку, головному інженеру відділу капітального будівництва Північного регіонального управління ДПСУ Володимиру Цалку, старшому офіцеру Першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ В'ячеславу Майдановичу, директору ТОВ «АЗІ» Олександру Кашубі, директору та засновнику ТОВ «Будцентр «Вітязь» Агаверді Аділову, колишньому директору ДП «Чернігівський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» Сергію Значку, а також ще двом посередникам Олександру Хвищуку та В'ячеславу Бондарю.

За інформацією САП, їм інкримінують частину 5 статті 191 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном); ч. 2 ст. 210 ККУ (нецільове використання бюджетних коштів); ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення); ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205 ККУ(організація фіктивного підприємництва), а також ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 ККУ (організація внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: